Hlavní obsah

Přes Tchaj-wan se přehnal mohutný tajfun Soudelor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-wan

Tchaj-wan v sobotu zasáhl mohutný tajfun Soudelor. Provázel ho silný vítr a přívalový liják. Oko tajfunu se přehnalo nad ostrovem v poledne místního času (06:00 SELČ) a zanechalo po sobě podle prvních informací čtyři mrtvé, čtyři pohřešované a 64 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes Tchaj-wan se přehnal tajfun SoudelorVideo: Reuters

 
Článek

Evakuováno bylo přes 7500 lidí. Bez elektřiny se ocitly bezmála tři milióny domácností, stovky letů byly zpožděny či zrušeny, informovaly místní úřady.

Tajfun, který by podle varování meteorologů mohl být nejsilnějším v letošním roce, zasáhl časně ráno pevninu ze severovýchodu.V hornatých oblastech tam spadlo až 1000 milimetrů srážek a vítr dosahoval rychlosti 200 kilometrů v hodině.

Foto: Chiang Ying-ying, ČTK/AP

Tajfun na Tchaj-wan přinesl vítr dosahující až dvousetkilometrové rychlosti.

Oběťmi tajfunu se podle úřadů stali záchranář, kterého zabilo projíždějící auto, když odklízel ze silnice spadané větve, a zahraniční dělník, na kterého spadla dopravní značka. Už v pátek při přibližování tajfunu z oblasti nad Tichým oceánem zahynuly na Tchaj-wanu matka s osmiletou dcerou, které smetla mořská vlna.

Milióny lidí bez elektřiny

V hlavním městě Tchaj-peji odnesl tajfun velké ocelové pláty a tyče z rozestavěného stadiónu. Městské úřady nařídily zastavit provoz na četných linkách autobusů a metra, uvedla agentura Reuters.

Úřady kromě toho vydaly varování před záplavami a sesuvy půdy. Televize přinesla záběry na spadlé sloupy větrných turbín, lidi zachycené v sesuvech a vodní masy téměř přesahující střechy aut v některých oblastech.

Podle hlavní tchajwanské energetické společnosti Taiwan Power připravila bouře o elektřinu 2,94 miliónu domácností. Jen asi třetině z nich se zatím podařilo dodávky elektřiny obnovit.

Tajfun má podle předpovědí zamířit z Tchaj-wanu k čínské provincii Fu-ťien, kterou zřejmě zasáhne v sobotu pozdě večer. Prudké deště a silný vítr ale mají sužovat obyvatele Tchaj-wanu ještě v sobotu odpoledne a v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám