Hlavní obsah

Kauza 9/11 znovu před německým soudem

HAMBURK

V Hamburku v úterý začal druhý proces s Maročanem Munírem Mutasádikem (30). Muž je znovu souzen za spoluúčast na teroristických útocích ve Spojených státech z 11. září 2001. Kauzu nyní projednává odvolací soud. Nejvyšší státní zástupce Kay Nehm požádal USA, aby mohl vyslýchat dva klíčové svědky ve videokonferenci. Washington to odmítl.

Článek

Mutasádik přišel s dvacetiminutovým zpožděním, oblečen do šedé tuniky a s uvolněným výrazem.

"Přízrak 11. září se znovu vznáší na Hamburkem," prohlásil předseda senátu Ernst-Rainer Schudt při prvním slyšení v procesu, který bude trvat nejméně do ledna příštího roku.

Mutasádika obžaloba považuje za člena tzv. hamburské buňky teroristické organizace al-Kajdá Usámy bin Ládina. Má se zodpovídat ze spoluúčasti na vraždě ve více než 3000 lidí a z členství v teroristické organizaci.

Třicetiletý Maročan je první, kdo byl ve světě odsouzen za podíl na útocích z 11. září, a to k patnácti letům vězení.

Loni v únoru soud prvního stupně uznal jeho spoluvinu na mnohonásobné vraždě a shledal jej rovněž vinným ze sdružování v teroristické organizaci. Odvolací soud ale letos v březnu rozsudek zrušil a nařídil nový proces. [celá zpráva]

Klíčoví svědci v USA

Obhájci odsouzeného argumentovali tím, že jejich mandant byl poškozen, když Washington neumožnil před soudem vypovídat klíčovému svědkovi, který je zadržován v USA a podle něhož Mutasádik nepatřil k hamburské buňce. Bílý dům odmítl dokonce poskytnout přepis jeho výpovědi.

Obhajoba tak soudí, že není možný rovný proces kvůli podezření z mučení, která lpí na svědectvích, jež mají být provedena před soudem.

Ta se týkají Chálida Šajcha Muhammada, muže číslo tři v al-Kajdá - a Jemence Ramzího bin Šibha, který měl zářijové útoky koordinovat. Oba jsou zadržováni v USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám