Hlavní obsah

Devatenáctiletý syn polského primáře protiprávně operoval pacienty

Právo, Pavol Minárik

Tak skandální případ polské zdravotnictví ještě nezažilo. Devatenáctiletý syn Bernarda Z., primáře chirurgie nemocnice v 20tisicovém městě Tomaszow Lubelski na východě Polska proti všem zásadám lékařské etiky i platným předpisům a zákonům operoval pacienty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zatímco ostatní začínající studenti medicíny v této nemocnici během povinné praxe pracovali jako ošetřovatelé, primářův syn pod jeho dozorem mnohokrát operoval pacienty," informoval polský Dziennik Wschodni. Ten zveřejnil také dopis pracovníků chirurgie, kteří v něm na problém upozornili ředitele nemocnice.

Na základě zjištění speciální vyšetřovací komise, která vyslechla vsechny pracovniky chirurgie a prověřila chorobopisy operovaných pacientů, ředitel nemocnice primáře Bernarda Z. pro hrubé zneužití pravomocí okamžitě propustil ze zaměstnání.

Případem se už zabývá okresní prokuratura i soud v okresním městě Zamosc. "Zatím dvě pacientky podaly trestní oznámení na nemocnici za to, že se po operaci neoprávněnou osobou jejich zdravotní stav výrazně zhoršil. Každá z nich požaduje náhradu za újmu na zdraví ve výši 200 tisíc zlotých (přes 1,3 miliónu korun)," informovala mluvčí soudu Ewa Pilzunova. Soud v obou případech začne ještě v srpnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám