Hlavní obsah

Vyřeší záhadu letu MH370? Kus křídla dorazil do laboratoře v Toulouse

Kus trosek, o němž se experti domnívají, že by mohl pocházet z více než rok pohřešovaného malajsijského letadla, dorazil v sobotu v podvečer do speciální laboratoře u francouzského města Toulouse, kde bude podroben odborné analýze. Úlomek byl během dne převezen za přísných bezpečnostních opatření z Paříže, kam ráno přiletěl z ostrova Réunion. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Lucas Marie, ČTK/AP

Francouzští policisté nesou na ostrově Réunion úlomek křídla, který by podle expertů mohl pocházet z z více než rok pohřešovaného malajsijského letadla.

Článek

Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines zmizel z radarů loni 8. března krátce po startu z Kuala Lumpuru. Na palubě letadla bylo 239 lidí, kteří podle všeho zahynuli, když stroj z dosud nejasných příčin nejspíš havaroval a spadl na neznámém místě do moře.

Úlomek křídla objevili ve středu na Réunionu pracovníci firmy pověřené čištěním pobřeží. Malajsijská vláda následně potvrdila, že tento předmět pochází z letadla Boeing 777, tedy stejného typu jako zmizelý stroj z letu MH370.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Více než dva metry dlouhý úlomek, který byl zřejmě vztlakovou klapkou křídla, byl komerčním letem společnosti Air France přepraven do Paříže, kde letadlo přistálo na letišti Orly v 6:17 SELČ. Poté fragment převezli do laboratoře ministerstva obrany u Toulouse, kam konvoj dorazil v 17:30.

Do Toulouse se podle AFP hodlají vydat v pondělí čtyři představitelé společnosti Malaysia Airlines a ředitel malajsijské civilní letecké dopravy. Své techniky se do tohoto města chystá vyslat i firma Boeing. Zkoumání úlomku má začít ve středu.

Zmíněná vojenská laboratoř by měla ověřit sériové číslo na úlomku křídla a provést další testy. Analýze mají být podrobeny i části kufru vyplavené na stejné pláži na Réunionu.

Laboratoř v Toulouse se rovněž podílela na zkoumání trosek letu Air France AF447, který se zřítil cestou z Brazílie do Paříže v roce 2009. Nehoda si vyžádala 228 lidských životů, připomněl server BBC News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám