Hlavní obsah

Američané omylem zabili desítku afghánských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Posádky dvou amerických vrtulníků v pondělí jižně od Kábulu omylem zaútočily v provincii Lógar na kontrolní stanoviště afghánské armády a zabily 10 vojáků. Původně se uvádělo čtrnáct obětí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Vrtulník nad kábulským letištěm

Článek

„V šest ráno (3:30 SELČ) zaútočily dvě americké helikoptéry na kontrolní stanoviště v Baraki Baraku. Kontrolní stanoviště vzplálo a deset afghánských vojáků bylo zabito,” uvedl pro agenturu AFP Muhammad Rahím Amín, který stojí v čele samosprávy okresu Baraki Barak. Upřesnil tak původní informaci o čtrnácti obětech.

Amín dodal, že místo bylo dobře označené: „Když Američané zahájili útok, nad kontrolním stanovištěm v Baraki Baraku vlála afghánská vlajka.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zástupce velitele police v Lógaru Muhammad Wara potvrdil útok i počet obětí a dodal, že další čtyři vojáci byli zraněni. Agentura AP uvádí osm mrtvých a pět zraněných.

Představitel americké armády řekl AFP, že „si je vědom incidentu, do kterého se zapojily toto ráno americké síly v Lógaru”. V okresu aktivně působí radikálové z Tálibánu. „Incident se vyšetřuje,” dodal pro AFP americký představitel. Podle BBC piloti helikoptér opětovali palbu ze země.

Cizí vojáci z Afghánistánu odešli loni v prosinci. V zemi je nyní 12 500 zahraničních vojáků a působí hlavně jako poradci afghánské armády a cvičitelé. Většina z nich jsou Američané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám