Hlavní obsah

Vědci odhalili příčinu záhadné spavé nemoci v Kazachstánu

Novinky, bok

Celkem 140 obyvatel ze dvou malých vesnic na severu Kazachstánu postihla od roku 2013 záhadná nemoc, která měla za následek nejen nepřirozeně dlouhý, i několikadenní spánek, ale i usínání za chůze. Lidé navíc po probuzení trpěli výpadky paměti a silnými bolestmi hlavy. Odborníci nyní konečně zjistili příčinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavním důvodem, jehož odhalení a konkrétní potvrzení trvalo mnoha zainteresovaných téměř dva roky, jsou již delší dobu uzavřené uranové doly nacházející se nedaleko postižených vesnic Kalachi a Krasnogorsk, v nichž žije přes 800 lidí.

V okolí obou obcí byla v ovzduší naměřena vysoká koncentrace oxidu uhelnatého a uhlovodíků. Vysoké koncentrace vedly ke snížení množství kyslíku ve vzduchu, což bylo označeno jako pravý důvod spavé nemoci odhalené v této oblasti, citoval Guardian kazašského odborníka Berdibeka Saparbaeva.

Spavá nemoc postihla děti i dospělé

„Nemocný člověk se zdál být zpočátku při vědomí, dokonce mohl i chodit. Následně ale upadl do hlubokého spánku, trvajícího i několik dní. Po probuzení si zainteresovaní jedinci vůbec nic nepamatují,” uvedl deník Komsomolskaja Pravda v průběhu roku 2014, kdy bylo započato rozsáhlé vyšetřování v dané oblasti. Nemoc se navíc u některých lidí opakovala, výjimkou nebyl ani spánek trvající šest dní.

Záhadnou nemocí byli postiženi děti i dospělí, u některých dětí se dokonce projevovaly vážné halucinace. Ušetřena nebyla dokonce ani zvířata. „Moje kočka se začala chovat divně, narážela do stěn, neskutečně mňoukala. Dokonce i pes byl jiný, jednou ráno usnul a probral se až další den odpoledne, nikdo ho během té doby nemohl vzbudit, navíc strašně chrápal,” popsala chování domácích mazlíčků místní obyvatelka Jelena Zhavoronková.

Lékaři testovali nemocné lidi na vše možné, nemoc ale velmi dlouho vzdorovala  jakýmkoli vysvětlením.

Ani padělaná vodka či davová psychóza, ale uranové doly

Mezi prvotními příčinami byla například možná otrava pančovanou vodkou. Po nárůstu počtu nemocných se spekulovalo o jiných důvodech, jako mozkové onemocnění, nebo davová psychóza.

Podezření, že by za vším mohly být uranové doly, které byly uzavřeny po pádu Sovětského svazu, dlouho nikoho nenapadlo. V okolí vesnic i v samotných domech sice byly naměřeny zvýšené hodnoty těžkých kovů nebo solí, nebyly ale v takovém množství, aby je někdo začal brát jako možný spouštěč celého problému.

Až po opětovném zkoumání veškerých lékařských hodnot i výsledků měření ovzduší padlo konečně podezření na uranové doly - trvalo to však téměř dva roky.

Místní úřady se proto rozhodly celou postiženou oblast evakuovat, celkem by se mělo jednat o 223 rodin. Přestěhováno jich zatím bylo 68.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám