"Mračna kobylek míří ze severozápadu do Senegalu, Mauritánie, Mali a Nigeru," varovala v Římě organizace OSN pro výživu (FAO), jež očekává, že se hejna přesunou do Čadu a západního Súdánu.

"Kobylky používají válečnou taktiku. Neznají žádné hranice. Čelíme nebezpečí hladomoru a smrti," uvedl senegalský ministr zemědělství Habíb Syla na alžírském regionálním setkání, které se hrozbou zabývalo.

Hejno kobylek je schopné spořádat na polích potravu pro 2500 lidí za jediný den. "Žerou úplně všechno, úrodu na polích i přírodní zeleň, zůstávají po nich jen ohlodané stvoly," vysvětlil médiím Keith Cressman z FAO. "Kromě toho jsou schopny svůj počet během jediného měsíce ztrojnásobit," dodal expert. Za den je roj přitom schopný urazit až 130 kilometrů.

Africké státy nemají na pesticidy peníze

Ve středu mohutné mračno, čítající na stamilióny kusů dravého hmyzu, zdecimovalo mauretánskou metropoli Nouakchott. Přestože se obyvatelé snažili proti náletu bojovat hradbou ze zapálených pneumatik, kobylky nakonec sežraly i trávu na fotbalovém stadiónu.

"Nejlepší obranou je rozprašování pesticidů ze vzduchu, na to však africké země nemají peníze," zdůraznil Cressman. "Naší jedinou nadějí je tak postoj dárcovských zemí," dodal.

S podobnou katastrofou náletu kobylek se potýká i severní Čína. Méně nebezpečný druh kobylky italské se přemnožil i v oblasti jihofrancouzské Nice.