Hlavní obsah

Islámský stát si najal na teroristický útok v Británii novináře v utajení

Novinky, tov

Islamisté chystali v Londýně teroristický útok na sobotní vojenskou přehlídku. Informoval o tom britský bulvární list The Sun. K útoku se totiž Islámský stát (IS) pokusil najmout jejich tajného reportéra. Noviny vzápětí informovaly policii.

Foto: Profimedia.cz

Vojenská přehlídka v Londýně

Článek

Útok měl směřovat na vojáky ze stejné jednotky, ve které sloužil Lee Rigby, brutálně zavražděný v roce 2013 na ulici dvěma útočníky nigerijského původu, uvedl The Sun.

Vojáky a přihlížející měla zabít výbušnina v tlakovém hrnci. Plán byl odhalen poté, co se pro něj jeden vůdců IS v Sýrii nevědomky pokusil rekrutovat reportéra deníku pracujícího pod falešnou identitou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bude to velké. Tvrdě udeříme na nevěřící. Zasáhneme jejich vojáky v jejich vlastní zemi. Budou tam vojáci, kteří sloužili v Iráku a Afghánistánu. Myslí si, že mohou zabíjet muslimy a doma pak budou v bezpečí. Vrhněte se do davu a odpalte bombu,“ řekl reportérovi k „objednávce”.

Při komunikaci s novinářem vystupoval jako Junaid Hussain původem z Birminghamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž s krvavýma rukama a zbraněmi mluví o napadení v LondýněVideo: Reuters

Útok měl mířit na přehlídku v Mertonu, v jihozápadním Londýně, protože je nejblíž kasárnám ve Woolwich. Nedaleko nich byl před dvěma lety zavražděn pětadvacetiletý vojenský bubeník Rigby. Toho útočníci nejprve srazili autem a pak podřízli.

Islámští radikálové se chtěli údajně mstít za zabité druhy v Afghánistánu. Oba útočníci dostali doživotí. [celá zpráva]

„Policie je připravená na teroristické hrozby, které se mohou objevit, či když se osoby v zahraničí pokusí najmout nebo podněcovat k útokům ve Velké Británii či proti ní,“ řekl k případu mluvčí Scotland Yardu.

Reklama

Výběr článků

Načítám