Hlavní obsah

Předpověděl vládu Putina, po jeho pádu prorokuje chaos

Moskva

Ruský spisovatel Vladimir Vojnovič, který ještě za sovětského vůdce Michaila Gorbačova předpovídal éru Vladimira Putina, očekává, že „nynější reakční politika skončí naprostým fiaskem a vznikne nezbytnost nové 'perestrojky'”, která nabídne novou příležitost ke sblížení Ruska se Západem.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Nastane období nepokojů, které, což je docela možné, skončí rozpadem Ruska,” řekl americkému serveru The Daily Beast spisovatel, který je Čechům a Slovákům znám románem Život a neobyčejná dobrodružství vojína Ivana Čonkina, zfilmovaným Jiřím Menzlem.

Pro období chaosu použil Vojnovič výraz „smuta”, který bývá v ruských učebnicích dějepisu vyhrazen pro období zmatků a samozvanců mezi vymřením první carské dynastie Rurikovců a nástupem Romanovců na carský trůn po zmasakrování a vyhnání polských uzurpátorů z Kremlu.

U moci agent KGB

Vojnovič v polovině 80. let minulého století v románu Moskva 2042 předpověděl, že k moci se dostane bývalý agent komunistické tajné policie KGB sloužící v Německu.

Toto proroctví se naplnilo už na přelomu let 1999 a 2000, kdy první ruský prezident Boris Jelcin předal moc do rukou Putina, který svého času jako důstojník KGB sloužil v Drážďanech ve východním Německu.

Podle Vojnoviče nešlo o žádné věštění, ale o vyvození logických závěrů z pozorování života v Sovětském svazu na sklonku komunismu, včetně rostoucího vlivu KGB a pravoslavné církve. Hlavně ale sovětský režim natolik zhloupl, že se dostal do zcela bezvýchodné situace.

„V jednom jsem se spletl: předpovídal jsem, že Putin bude nucen odejít, avšak zůstal. Celkově ale znovu - tentokráte nikoliv během 70 let, ale během velmi krátké doby - prezident a Duma dospěli do stavu takové blbosti, že neustále dělají kroky, které jsou nejen nesmyslné, ale i škodlivé, a to i pro samé Rusko,” poznamenal.

„Donbas se změnil v žumpu”

Anexe Krymu podle něj uškodila více Rusku než Ukrajině, protože se zbavila regionu vyžadujícího obrovské dotace a současně s ní cítí celý svět, zatímco Rusko si ukouslo větší sousto, než je schopno strávit. A Donbas na východě Ukrajiny se změnil v „žumpu, která odčerpává síly jak Ukrajiny, tak Ruska”.

Literát je přesvědčen, že v ruských dějinách funguje efekt kyvadla, které Gorbačov a Jelcin vychýlili na jednu stranu, zatímco Putin na opačnou. A to tak daleko, že pohyb v opačném směru je nevyhnutelný.

Pádu režimu, který podle spisovatele možná uskuteční některý z Putinových oblíbenců, prý nezabrání ani rekordní popularita prezidenta u 86 procent Rusů. „Láska davů je přelétavá a praskne jak mýdlová bublina, a to velice brzy,” předpověděl.

Katastrofa nebo lepší vláda

Většina západních analytiků podle dvaaosmdesátiletého literáta Rusko podceňuje a není schopna si ani představit, že by se země mohla změnit. Ale Vojnovič nepochybuje, že jeho krajané se za příznivých podmínek dokážou změnit.

„Dneska stojíme na pokraji krajně nejasné situace. Buď vše skončí katastrofou, anebo se k moci dostanou (lepší) lidé,” poznamenal.

Vojnovič loni označil konflikt na východě Ukrajiny za „opožděnou občanskou válku” a „sovětsko-komunistický revanš” za pokojný rozpad Sovětského svazu. Tvrdil také, že už nelze spoléhat na zdravý rozum Putina, jedině na jeho strach.

Reklama

Výběr článků

Načítám