Hlavní obsah

Za války v Pásmu Gazy se páchaly válečné zločiny

Ženeva

Obě strany loňského konfliktu v Pásmu Gazy spáchaly válečné zločiny. Dospěli k tomu členové nezávislé vyšetřovací komise OSN, kteří v pondělí zveřejnili v Ženevě svou zprávu. V boji proti sobě stáli radikálové z palestinského Hamásu a izraelská armáda. Na palestinské straně zahynulo za 50denní války přes 2000 lidí, na izraelské více než 70 osob, hlavně vojáků.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Příslušníci palestinských ozbrojených složek v Gaze věrní vládnoucímu Hamásu. Ilustrační foto

Článek

Rada OSN pro lidská práva (HRC) ustavila nezávislou komisi a pověřila ji vyšetřováním. Po odstoupení původního šéfa ji vedla americká soudkyně Mary McGowanová Davisová.

Ve zprávě komise se tvrdí, že existují důkazy, na jejichž základě se dá soudit, že byly spáchány válečné zločiny, a to jak "Izraelem, tak palestinskými radikálními skupinami". To, že Izrael nezměnil svou taktiku přes rostoucí počet obětí a ohromné materiální škody, podle vyšetřovatelů "vyvolává otázky o pochybení politického i vojenského vedení".

Po velké kritice se událostmi začal zabývat také Izrael a nařídil vlastní šetření. Nedávno ale jeho vyšetřovatelé zprostili vojáky obvinění ze zabíjení civilistů. Podle Izraele ohrozil civilisty v Pásmu Hamás, když útočil z hustě obydlených oblastí.

Zapojil se i Mezinárodní trestní soud

Zpráva OSN vyzývá Izrael, aby od těchto svých "politováníhodných" závěrů ustoupil a pohnal viníky k odpovědnosti. Ve zprávě je také kritizován Hamás za vraždění osob považovaných za kolaboranty s Izraelem.

Izrael zahájil ofenzívu kvůli raketovým útokům Hamásu z Pásma. Boje skončily loni v srpnu příměřím, které je zatím dodržováno. Palestinská samospráva chce do vyšetřování bojů v Pásmu zapojit Mezinárodní trestní soud (ICC). Ten už zahájil na palestinskou žádost předběžné šetření.

V komisi OSN byl také senegalský odborník na lidská práva Doudou Diene, který v pondělí v Ženevě kladl důraz na to, že důkazy, které má OSN nyní k dispozici, byly získány od svědků na obou stranách konfliktu.

Útok na obydlenou část

Zpráva konstatuje, že 142 palestinských rodin přišlo při jednom z útoků na obydlenou část Gazy nejméně o tři příbuzné. Cekem za tohoto náletu zahynulo 742 osob. Izrael údajně používal vysoce účinné zbraně se smrtícím účinkem v širokém rozsahu, i když nejde o zbraně zakázané.

Při použití v tak hustě obydlené oblasti bylo zřejmé, že nemohou zabít jen radikály, ale i ostatní. "Rozmohla se také praxe, že jakmile armáda vydala civilistům pokyn, aby z místa odešli, považovala ty, kdo zůstali, automaticky za radikály," konstatuje se v textu.

Zároveň se v něm ale uvádí, že také Izraelci trpěli velkým stresem kvůli palestinským útokům. Komise konstatuje, že střílení raket bez stanoveného cíle anebo záměrně na izraelské civilisty je porušením mezinárodních humanitárních zákonů a může být kvalifikováno jako válečný zločin. Velký strach mezi Izraelci vyvolal objev tunelů vyhloubených Hamásem pod hranicí Pásma Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden, kdy Izrael vydal vlastní výsledky vyšetřování, prohlásil, že čtení zprávy HRC bude "ztrátou času a že HRC je vůči Izraeli trvale nepřátelská a neobjektivní".

Reklama

Výběr článků

Načítám