Hlavní obsah

KLDR má první pilotky stíhaček, Kim chválil „květiny na obloze”

– Pchongjang
Novinky, kre

Dvojice prvních severokorejských pilotek nadzvukových stíhaček úspěšně dokončila výcvik. Jejich závěrečný let osobně sledoval diktátor Kim Čong-un, který obě pilotky chválil a nazval je „květinami na obloze“.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un nazval pilotky "květinami oblohy".

Článek

Cvičení sólových letů a přistání pilotek Jo Kum Hjang a Rim Sol pozoroval  severokorejský vůdce s uspokojením, uvedla státní tisková agentura KCNA

Není to přitom poprvé, co Kim chválil tyto dvě pilotky. V listopadu 2014 je ocenil za dokončení cvičení vzdušného pronásledování. Poznamenal, že „je velmi chvályhodné, že mladé dívky samy pilotují stíhačky“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un sledoval závěrečné cvičení s úsměvem.

„Vysoce ocenil, že dívky zvládají sólové lety v nadzvukových stíhačkách, které jsou těžké i pro muže,“ uvedla agentura KCNA.

„Je to úspěch, na který může být KLDR pyšná,” dodal Kim. Ze zprávy ovšem není jasné, kdy přesně se poslední cvičení konalo.

Severní Korea vytvořila ženskou leteckou jednotku v roce 1993, ale až v poslední době mohou ženy pilotovat stíhačky. Podle tiskové zprávy měly ženy létat nadzvukovou stíhačkou MiG-21 ze sovětské éry.

Reklama

Výběr článků

Načítám