Hlavní obsah

Účet za násilné konflikty činí hrozivých 14,3 biliónu dolarů a roste

Ekonomické škody způsobené konflikty a násilím dosáhly loni ve světě rekordní částky 14,3 biliónu dolarů. Ve středu to oznámil australský Ústav pro ekonomiku a mír (IEP), který se zabývá globální bezpečností a zveřejňuje Globální index míru (GPI). Ten se zaměřuje především na ozbrojené konflikty, ale zahrnuje i násilné trestné činy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z jemenského Saná zbyly po náletech jen troskyVideo: Reuters

 
Článek

Války v Sýrii, Iráku a v Afghánistánu zpustošily ekonomiky a přispěly k tomu, že úroveň indexu GPI je nejnižší od roku 2008.

Nejhorší je situace v Sýrii, kde válka pohltila 42 procent HDP ve výši 57 miliard dolarů, největší zhoršení pak nastalo v Libyi. Situace se ve srovnání s rokem 2013 zhoršila kromě Iráku, kde válka požírá třicet procent HDP (149 miliard), a Sýrii také v Nigérii, Jižním Súdánu a Středoafrické republice. Zvýšila se intenzita konfliktů, počet mrtvých se od roku 2010 zvýšil ze 49 000 na 180 000.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Šíitští vzbouřenci před vybombardovaným jemenským ministerstvem obrany

Násilí pohltí 13,4 procenta světového HDP

Na růstu nákladů se podílely jak stoupající vojenské výdaje, tak rostoucí počet lidí, kteří kvůli válkám museli opustit svou práci. Loni šlo 13,4 % celosvětového HDP na náklady související s násilím a konflikty. Náklady na zbrojení a financování bezpečnostních složek tvořily 68 procent výdajů spojených s násilnými konflikty. Přes tři bilióny šly přímo na vojenské výdaje.

Náklady na financování pomoci uprchlíkům dosáhly podle IEP loni částky 128 miliard dolarů, což je o 267 procent víc než v roce 2008. Své domovy loni pod tlakem ozbrojených konfliktů opustilo 50 miliónů lidí, nejvíc od druhé světové války.

Zakladatel a výkonný ředitel IEP Steve Killelea uvedl, že čísla jasně ukazují, jak je svět rozdělen. Zatímco ty nejklidnější země ukazují na prohlubování míru, země sužované násilím se do konfliktů propadají stále hlouběji.

Evropa navzdory konfliktu na Ukrajině prožívala relativně klidné období, protože počet násilných trestných činů se snížil a z Iráku a Afghánistánu se vrátily expediční jednotky, uvedl IEP.

Zlepšila se v Guineji-Bissau, Pobřeží slonoviny, Egyptě a Beninu. Nejlepší je situace na Islandu, následuje Dánsko, Rakousko, Nový Zéland, Švýcarsko, Finsko, Kanada, Japonsko, Austrálie a desátá Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám