Hlavní obsah

V Turecku odstartovaly volby, prezident Erdogan chce posílit svou moc

V Turecku začaly v neděli ráno parlamentní volby, jejichž výsledek ukáže, zda prezident Recep Tayyip Erdogan bude schopen posílit svou moc. Rozhodování o složení 550členného zákonodárného sboru se může zúčastnit 56,6 miliónu Turků.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turci si volí svůj parlament.

Článek

Jde o první parlamentní volby od nástupu Erdogana do úřadu hlavy státu v srpnu loňského roku. Předvolební průzkumy naznačují, že by Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou prezident založil a která vládne už 12 let, mohla zaznamenat ztrátu křesel. Nicméně rozhodně zůstane výrazně nejsilnější politickou silou v zemi.

Erdogan chce posílit své pravomoci a toho může dosáhnout jen změnou ústavy. K tomu však potřebuje podporu 367 poslanců. Aspoň 330 zákonodárců je pak nezbytných k vypsání referenda o novém základním zákonu. V dosavadním parlamentu má AKP 312 mandátů.

Zda Strana spravedlnosti a rozvoje ve sněmovně své pozice posílí či nikoli, ovlivní zejména to, kolik opozičních stran se do parlamentu dostane. Klíčový bude zřejmě úspěch či neúspěch prokurdské levicové Demokratické strany lidu (HDP). Průzkumy jí dávají naději, že by mohla překonat desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do zákonodárného sboru.

Volební místnosti se v Turecku uzavřou v 16:00 SELČ. První částečné výsledky by mohly být k dispozici o dvě hodiny později.

Reklama

Výběr článků

Načítám