Hlavní obsah

Krásná jordánská královna vyzvala muslimy k boji proti IS

Novinky, tov

Nejvlivnější žena arabského světa, jordánská královna Ranja, vyzvala muslimy, aby se postavili Islámskému státu. Hrozbu fanatiků zničit historické památky v Palmýře označila za „útok na civilizaci“, píše britský Daily Mail.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Jordánská královna Ranja na jednání Světového ekonomického fóra

Článek

„Je to útok na civilizaci, další ze zvěrstev, kterých se IS a jim podobní dopouštějí. Palmýra je jedním z nejvzácnějších pokladů regionu i světa. Dokazuje to, že čelíme globální hrozbě, namířené nejen proti Arabům a muslimům, ale proti celému civilizovanému světu,“ řekla královna Ranja na okraj zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v jordánském městě Sweimeh na břehu Mrtvého moře.

Hrozící zničení prastarých budov a památek v Palmýře označilo UNESCO za „obrovskou ztrátu pro lidstvo“. K akci na jejich záchranu vyzvali světoví lídři včetně francouzského prezidenta Francoise Hollanda. Bojovníci IS ničili vzácné historické památky již dříve, naposledy v březnu v iráckém Mosulu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Palmyra

Podle posledních zpráv radikálové z IS v Palmýře obsadili místní muzeum, zatím ale artefakty neničí. Je také možné, že se je pokusí výhodně prodat na černém trhu. Stovky vzácných soch stihli z města památkáři odvést ještě před obsazením města.

Radikální islamisty podle jordánské královny, která nedávno utěšovala manželku jordánského pilota upáleného IS, nepohání náboženské cíle, ale jen „hamižnost a touha po moci“. Dodala, že válku proti IS musí vést muslimové a Arabové s podporou mezinárodního společenství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám