Hlavní obsah

Vůdcové IS vybírají na sebevražedné atentáty své známé, stěžuje si islamista

Novinky, zkr

Bojovníci Islámského státu si stěžují na protekci při výběru sebevražedných útočníků. Čečenský militant Kamil Abú Sultán Dagestání tvrdí, že saúdskoarabští džihádisté v Iráku upřednostňují své příbuzné a známé, zatímco ostatní zájemci čekají v pořadnících i měsíce, informoval server listu The Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útočník omylem najel u Kirkúku na nálož, jeho vůz explodoval ve vzduchu

 
Článek

Abú Sultán umístil svou stížnost na novou webovou stránku nazvanou Qonah. Tvrdí, že bojovníci jsou z dlouhého čekání skutečně rozzuřeni. „Velitel Ahmad Šišání mi říkal o mladíkovi, který odešel na sebevražednou misi do Iráku, protože v Sýrii byla na tento čin dlouhá fronta čítající tisíce zájemců,“ píše ve své stížnosti s tím, že se mladý bojovník po třech měsících marného čekání nakonec vrátil zpět.

První sebevražedný atentátník z řad občanů USA se před útokem svěřil, že je připraven na smrtVideo: Novinky/Reuters

„Tito Saúdové to mají všechno v kapse. Oni mezi sebe nikoho nepustí, posílají své příbuzné,“ řekl prý mladík Abú Sultánovi. Ten se rozhodl, že stížnost oficiálně podá i samotnému vůdcovi IS Abú Bakr Bagdádímu. I když na druhou stranu čečenský duchovní upozornil, že bratr Bagdádího a syn jeho zástupce se už odpálit mohli.

Pro radikální islamisty není sebevražedný útok sebevraždou, která je podle islámského práva šaría zapovězena, ale mučednickou smrti ve jménu Božím.

Reklama

Výběr článků

Načítám