Hlavní obsah

Speciální americké komando zabilo v Sýrii velitele islamistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irák
Aktualizováno

Americké speciální jednotky zabily Abú Sajjáfa, vysoce postaveného velitele Islámského státu (IS), který pomáhal řídit islamistické operace týkající se plynu, ropy a peněz. V sobotu to uvedly americké úřady.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr obrany Ash Carter na tiskové konferenci v Pentagonu

Článek

Podle Bílého domu nařídil prezident Barack Obama útok, během kterého byl zabit muž, později identifikovaný jako Abú Sajjáf. Úřady rovněž prohlásily, že jeho žena Umm byla zajata a je držena v Iráku.

Toto je první známá operace amerických speciálních jednotek ve vnitrozemí Sýrie, kromě loňského nepodařeného pokusu zachránit rukojmí, která drželi džihádisté na severovýchodě země.

Tisková mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu Bernadette Meehanová v prohlášení uvedla, že se akce uskutečnila v al-Amru ve východní Sýrii. „Abú Sajjáf byl zabit, když zaútočil na americké vojáky,“ řekla Meehanová. „Prezident schválil tuto operaci na základě jednomyslného doporučení jeho národního bezpečnostního týmu, jakmile jsme měli dostatečné informace a byli si jistí, že mise může proběhnout úspěšně,“ pokračovala Meehanová.

Operace podle amerického ministra obrany Ashe Cartera další významnou ranou pro Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám