Hlavní obsah

Z chlapce, který zemřel 100 minut po porodu, se stal nejmladší britský dárce orgánů

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie

Rodiče Teddyho z Velké Británie jsou na svého syna neskutečně pyšní, a to i přesto, že zemřel ani ne dvě hodiny po porodu. Jeho orgány totiž zachránily život jinému člověku. Chlapeček se tak stal nejmladším dárcem v historii země a tento fakt rodičům dodnes pomáhá se s tragédií vyrovnat, informovala agentura Reuters.

Foto: Novinky/Reuters

Rodiče zesnulého novorozence věnovali jeho orgány k transplantaci.

Článek

Chlapeček se narodil s vrozenou vadou loni 22. dubna spolu se svým dvojčetem Noahem. Žil ani ne hodinu a tři čtvrtě. Tři minuty po jeho smrti lékaři v nemocnici v Cardiffu provedli unikátní operaci a jeho ledviny transplantovali dospělému muži, který trpěl jejich selháním.

Ačkoli ledviny novorozeného dítěte mají oproti orgánům dospělého člověka pouze třetinovou velikost, v těle příjemce jsou schopny dorůst a normálně fungovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsem velkou zastánkyní dárcovství orgánů a myšlenka, že by mohl žít dál skrze někoho jiného, mi přišla naprosto úžasná. To, že to mohou udělat, že tuto příležitost dostal, je pro něj požehnáním,“ popsala Teddyho matka Jess Evansová.

To, že s jedním z jejích očekávaných dvojčat není něco v pořádku, se dozvěděla ve 12. týdnu těhotenství. Lékaři u Teddyho zjistili anencefalii, vrozenou vadu, při které plodu chybí velká část mozku a lebky. Jedná se o poruchu neslučitelnou se životem, takto postižení jedinci většinou umírají ještě v děloze nebo krátce po narození.

Podobný zákrok je v Británii unikátní

Umělé přerušení těhotenství u poškozeného plodu však Evansová i její partner Mike Houlston odmítli. Místo toho se rozhodli, že orgány svého syna darují. Transplantace od takto malého dárce, ještě k tomu trpícího anencefalií, neměla do té doby ve Velké Británii obdoby.

Evansová a Houlston mají kromě ročního Noaha ještě starší dceru. Díky tomu, že Teddy zachránil život někomu jinému, se vyrovnávají s bolestí z jeho ztráty mnohem lépe, jak sami uvedli. Zároveň věří, že jejich příběh inspiruje ostatní, kteří jsou v podobné situaci.

Podle Národní zdravotnické organizace čeká v současnosti na transplantaci orgánů přes deset tisíc Britů.

Reklama

Výběr článků

Načítám