Hlavní obsah

Šéf FBI obvinil Poláky ze spoluzodpovědnosti za holokaust

• Aktualizováno
Právo, ČTK, Pavol Minárik

Ze spoluzodpovědnosti za hromadné vyvražďování Židů během druhé světové války obvinil Poláky James Comey, ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Stalo se tak během jeho vystoupení v Muzeu holokaustu ve Washingtonu. Polské ministerstvo zahraničí si už na neděli povolalo velvyslance USA, aby výroky vysvětlil.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Vstupní brána do koncentračního tábora Auschwitz II

Článek

„Vysoký americký úředník fakticky postavil na jednu úroveň viníky a oběti nacistických zločinů, což je nepřípustným projevem obrovské ignorace pravdy nebo zlé vůle,“ reagoval v sobotu v polské televizi TVN24 na Comeyho tvrzení Rafal Trzaskowski, náměstek polského ministra zahraničních věcí.

Holokaust je nejhroznějším příkladem v dějinách světové nelidskosti, uvedl ředitel FBI v projevu, jehož hlavní části zveřejnil The Washington Post. „Společně s pachateli holokaustu kráčeli také normální, na první pohled dobří lidé, kteří pomohli vyvraždit milióny lidských bytostí. Podle jejich vnímání neučinili nic špatného. Přesvědčili sami sebe, že udělali jen to, co bylo správné a před čím se nedalo uniknout,“ prohlásil Comey.

Šéf americké FBI zároveň uvedl, že od všech svých agentů požaduje, aby navštívili Muzeum holokaustu. „Chci, aby si uvědomili, že lidé, podřizující se moci, jsou za jistých okolností schopni rezignovat na individuální morálku a přistoupit na cokoliv,“ řekl Comey a dodal, že nacističtí vrazi našli své společníky nejen v Polsku, ale i v Německu a Maďarsku.

Polský diplomat: Jde o gigantickou lež

„Comey bohužel neřekl nic o nacistické okupaci Polska, o masovém vraždění v koncentračních táborech, které vytvořilo na svém území nacistické Německo, ale uvedl pouze to, že Poláci přihlíželi a neviděli zlo v tom, co se dělo,“ uvedl v reakci na jeho vystoupení Ryszard Schnepf, polský velvyslanec v USA.

Zároveň dodal, že když se vezmou v úvahu případy Poláků, kteří s nacisty kolaborovali, za což je odboj trestal smrtí, tvrzení Comeye je gigantickou lží a neznalostí reality.

„Jamese Comeyho by měl sám prezident USA Barack Obama upozornit, že jeho vyjádření překročilo veškeré hranice taktu a slušnosti,“ uvedl v neděli europoslanec a bývalý polský ministr zahraničí Dariusz Rosati. Sám Obama přitom nedávno o německém nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi hovořil jako o „polském táboře smrti“, za což se po ostrém polském protestu později omluvil.

Velvyslanec na kobereček

Nedávné výroky Comeye bude na polském ministerstvu zahraničí vysvětlovat americký velvyslanec Stephen Mull. Ten se v neděli účastnil připomínkových akcí k 72. výročí židovského povstání ve varšavském ghettu.

„Jakékoliv naznačování, že Polsko nebo jakákoliv jiná země kromě nacistického Německa byly odpovědné za holokaust, je chybou, je to škodlivé a urážlivé,” řekl v neděli Mull podle agentury PAP.

Podle velvyslance chtěl Comey říci, že na světě bylo mnoho lidí, kteří pomáhali nacistickým zločincům, nebo že lidé nereagovali na holokaust dostatečně - a to i ve Spojených státech.

Během druhé světové války nacisté vyvraždili šest miliónů Židů, z nich v šesti německých koncentračních táborech na území Polska okolo čtyř miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám