Hlavní obsah

Slováci vyhazují víc jídla než Češi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováci vyprodukují ročně 0,86 miliónu tun potravinového odpadu. „Je to alarmující číslo. Pokud bude tato situace pokračovat dlouhodobě, je neudržitelná,” uvedla Katarína Fašiangová ze Slovenské aliance moderního obchodu. Pro srovnání, v České republice, která má dvakrát víc obyvatel než Slovensko, se vyprodukuje ročně 0,44 miliónu tun potravinového odpadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Fašiangové chybí na Slovensku vzdělávání spotřebitelů o plýtvání, i o pojmech, jako jsou datum minimální trvanlivosti a datum spotřeby. Potraviny po datu minimální trvanlivosti si při správném skladování uchovává charakteristické vlastnosti a je možné je i po tomto datu konzumovat. Jako příklad uvádí rýži, kávu, těstoviny a čaj.

Fašiangová rovněž upozornila, že zákon na Slovensku zakazuje prodej potravin po datu minimální trvanlivosti. V České republice a v dalších 15 členských zemích Evropské unie je prodej těchto potravin povolený. „Živnostníci z České republiky jezdí k nám nakupovat tyto produkty před uplynutím minimální doby trvanlivosti. Vyvezou je do Česka, legálně je dají do oběhu do řetězců a tam je často nakupují i slovenští spotřebitelé. V Česku tak nechají své peníze a Slovensko přijde o DPH,“ uvedla.

V případě, že by obchodník na Slovensku prodával potraviny po datu trvanlivosti, po třech takovýchto pochybeních by mu hrozila pokuta ve výši až jednoho milionu eur (27,5 miliónu Kč). „Státní veterinární a potravinová správa přitom na svém webu informuje, že potraviny po datu minimální trvanlivosti jsou ještě bezpečné, pokud je obal neporušen a potraviny jsou správě skladovány,“ upozornila Fašiangová na zjevný rozpor.

Pokud by se z obalů vybraných potravin odstranila informace o minimální době trvanlivosti, v celé Evropské unii by to snížilo množství potravinového odpadu o 15 miliónů tun ročně. Pro jednu domácnost by to představovalo úsporu ve výši 500 eur (13 700 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám