Hlavní obsah

Vrak trajektu Sewol Jihokorejci vyzvednou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Lidé si po celé Jižní Koreji ve čtvrtek připomínají tragickou nehodu trajektu Sewol, která se stala přesně před rokem. Koná se řada pietních a vzpomínkových akcí za 304 obětí, převážně středoškolské studenty, kteří na trajektu zemřeli. Prezidentka Pak Kun-hje přislíbila rodinám, že vrak trajektu bude co nejdříve vyzdvižen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea si připomíná rok od potopení trajektu SewolVideo: Reuters

 
Článek

Památné obřady se konají na 300 místech po celé zemi. Někteří se plavili na místo katastrofy a rozhazovali tam květiny za oběti. „Mám zlomené srdce. V takové studené vodě, přemýšlím, jaká jí musela být zima,“ citovala BBC matku jedné zemřelé studentky.

Právě na popud pozůstalých se politici rozhodli vrak vyzdvihnout a vyšetřit příčinu potopení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle médií se většina pozůstalých odmítla s prezidentkou setkat. Katastrofa vyvolala celonárodní rozhořčení, kritiku bezpečnostních norem a záchranných prací.

Trajekt měl být přetížený a nezákonně přestavěný. Posádka věděla, že se loď potopí, opustila ji a cestující tam nechala. Kapitán byl odsouzen na 36 let vězení.

Foto: Lee Jeong-ryong, ČTK/AP

Prezidentka Jižní Koreji Pak Kun-hje před portréty obětí z trajektu Sewol

Premiéra zahnali

Už ráno se do oblasti nehody vypravil premiér I Wan-ku, ale zahnali ho příbuzní obětí protestující proti neuspokojivému způsobu, jakým podle nich vláda katastrofu zvládla.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Památný oltář obětí z trajektu Sewol v Soulu

Podpory se příbuzným dostalo od parlamentu, když poslanci Národního shromáždění schválili rezoluci vyzývající vládu, aby zajistila vyzvednutí vraku z mořského dna, jak žádají pozůstalí. „Je to cesta k uzdravení mysli obětí, přeživších a pozůstalých rodin... stejně jako všech ostatních občanů,“ cituje poslance BBC.

Vyzdvižení vraku by mohlo trvat až rok a půl a náklady se dohadují na 3,5 miliardy korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři zasahují na potápějícím se trajektuVideo: Reuters

Zatímco bezprostředně po potopení trajektu ovládl zemi všeobecný šok a smutek, první výročí jedné z nejhorších katastrof v zemi přináší mnohem komplikovanější emoce.

Krom smutku a hněvu se přidává i frustrace mnoha Jihokorejců z vlastní vlády. Někteří lidé uvádějí, že už jsou z neustálého soustředění pozornosti na nehodu trajektu Sewol unavení.

Foto: Park Chul-hong, ČTK/AP

Lidé si připomínají rok od potopení trajektu Sewol v Jižní Koreji. Během vzpomínkové akce vypustili balónky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám