Hlavní obsah

Generál Pavel: Rusové vedou dovedně informační i psychologickou válku

Ruská intervence na Ukrajině NATO překvapila a Aliance nyní musí ujistit veřejnost, že má prostředky a vůli Moskvě čelit. V rozhovoru pro agenturu AP to ve středu řekl náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel, kterého čeká v brzké době nástup do funkce předsedy Vojenského výboru NATO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generál Petr Pavel

Článek

Rusové podle generála Pavla „používají velmi dovedně informační a psychologickou válku jak doma, tak v zahraničí. Ruskému vedení se podařilo, možná překvapivě, výrazně sjednotit veřejné mínění v názoru, že všechno zlé, co se děje v Rusku, je poháněno Západem v čele se Spojenými státy, a že Rusko je opět v pozici, kdy se musí bránit," řekl Petr Pavel.

Členové NATO by podle něho měli věnovat více prostředků na obranu, provádět další společná vojenská cvičení a pevně čelit ruským krokům. Rusko podle Petra Pavla podniklo „široký a velkorysý" program modernizace svých vojenských kapacit a NATO na to musí reagovat. ”Jako voják musím být znepokojen kroky Ruska, protože zvýšení jeho (vojenských) schopností a jeho vůle jich použít je evidentní," upozornil.

Poukázal na dosavadní alianční a ruskou aktivitu. V roce 2013 provedlo NATO cvičení v Pobaltí a Polsku se zhruba 6000 vojáky, zatímco Rusko uspořádalo přibližně ve stejné době manévry v západní části země s nejméně 38 tisíci vojáky.

„Tato cvičení jsou naprosto nesrovnatelná," řekl český generál. Moskva prý tvrdila, že její manévry byly zaměřeny na vypořádání se s možností teroristického útoku. Toto vysvětlení označil Pavel za ”výsměch".

Reklama

Výběr článků

Načítám