Hlavní obsah

Lubitz si před pádem airbusu hledal informace o mechanismu dveří kokpitu

Düsseldorf
Aktualizováno

Kopilot Andreas Lubitz, který seděl za kniplem Airbusu A320 Germanwings v době pádu, těsně před letem vyhledával informace o možných způsobech sebevraždy a funkci dveří pilotní kabiny. Uvedlo to německé státní zastupitelství v Düsseldorfu, které se podílí na vyšetřování pádu stroje spolu s francouzským prokurátorem.

Foto: Y. Malenfer, francouzské ministerstvo vnitra, Reuters

Francouzští četníci na místě havárie Airbusu A320 nedaleko městečka Seyne-les-Alpes

Článek

Němečtí vyšetřovatelé uvedli, že se sedmadvacetiletý kopilot na internetu informoval o typech a způsobech sebevraždy. Vyplynulo to z analýzy historie internetového prohlížeče v tabletu kopilota Andrease Lubitze. „Historie v prohlížeči nebyla vymazána,” uvedla prokuratura k tomu a dodala, že informace o sebevraždě hledal mezi 16. a 23. březnem.

„V poslední den tato osoba také strávila několik minut snahou najít termín ,dveře pilotní kabiny a jejich zabezpečení’,” řekl žalobce Ralf Herrenbrück.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tyto dveře může posádka v pilotní kabině zablokovat a odepřít do ní přístup i lidem, kteří znají bezpečnostní kód.

Instruktážní video, jak otevřít dveře kokpitu Airbusu A320 pomocí kóduVideo: Novinky/Reuters

Poté, co kapitán odešel na toaletu, Lubitz převzal řízení a začal se strojem prudce klesat. Kapitána odmítl vpustit do kabiny a s letounem zřejmě záměrně narazil do francouzských Alp, přičemž zahynulo 150 lidí na palubě.

Jednání kopilota odhalil záznamník hovoru v pilotní kabině. [celá zpráva]

Ve čtvrtek se podařilo najít zapisovač letových údajů. Ten by mohl vyloučit případnou poruchu stroje a také potvrdit, zda se kapitán pokoušel otevřít dveře pomocí bezpečnostního kódu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám