Hlavní obsah

Slováci řeší prezidentův rodinný víkend, letěl na něj vládním speciálem

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi

Slovenský prezident Andrej Kiska si zaletěl na víkend za rodinou do Popradu vládním speciálem Jak-40, podle týdeníku Plus 7 dní zaplatili daňoví poplatníci za prezidentův výlet 4800 eur (přes 130 tisíc Kč).

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Kiska

Článek

Týdeník popisuje případ z 12. března, kdy se hlava státu v Bratislavě zúčastnila slavnostní večeře Ligy proti rakovině.

Prezidentská kolona vzápětí vyrazila na bratislavské letiště, kde už čekal vládní speciál, který Kisku odvezl za rodinou. Podle oficiálního programu neměl prezident o tomto víkendu na východním Slovensku žádnou pracovní akci.

Mluvčí prezidenta Roman Krpelan však tvrdí, že hlavu státu čekal „neoficiální pracovní program“. Podle televize TA3 přitom Kiska společně s bratrem vlastní soukromé letadlo Piper Seneca. „Za určitých bezpečnostních podmínek by ho mohl využívat i na soukromé cesty,“ uvedla.

Kiska tvrdí, že o přepravu letadlem ho požádal ministr vnitra Robert Kaliňák. „Vysvětlili mi, že nemám jezdit vlakem, protože neexistuje dražší přeprava než vlak. Každé nádraží, nadjezd, tunel musí být zabezpečen. Je na Úřadu pro ochranu veřejných činitelů, aby zvolil správnou formu přepravy,“ uvedl prezident v diskusním pořadu Slovenské televize.

Zaměstnanec popradského letiště deníku Pravda potvrdil, že od loňského nástupu do funkce absolvoval Kiska celkem 42 letů vládním speciálem. Prezidentská kancelář a ministerstvo vnitra tuto informaci nepotvrdily, ani nevyvrátily.

Otázka etiky

Bývalý státní úředník deníku Pravda řekl, že přeprava vládním letadlem na soukromé účely je otázkou etiky: „Nejde o to, zda na to prezident má, nebo nemá nárok. Je to o etice.“

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Kiska přitom každý měsíc oznamuje, které sociálně slabší rodině daroval svůj plat ve výši 5213 eur (143 tisíc Kč). V neděli se objevilo na internetu video, na němž Kiska hraje na kytaru a v doprovodu rockové skupiny zpívá populární hit skupiny Modus Úsmev.

Reklama

Výběr článků

Načítám