Hlavní obsah

V přestřelce s mafiány zemřel varšavský policista

– VARŠAVA
Novinky, Rostislav Matulík, ČTK

Nejméně jeden člověk přišel o život a dalších 14 bylo zraněno při přestřelce, která se v noci na čtvrtek odehrála na varšavském předměstí Magdalenka. Při zásahu proti mafii byl zastřelen jeden policista a údajně také dva členové zločinecké bandy. Jeden strážce zákona je těžce raněn.

Článek

Polský rozhlas oznámil, že speciální protiteroristická jednotka policie v jednu hodinu v noci nečekaně obklíčila jednu budovu v Magdalence, kde se zdržovali členové zločinecké skupiny. Jedním z nich byl údajně Igor P., bývalý důstojník běloruské tajné policie KGB, na něhož je vydán mezinárodní zatykač.

Dům je plný bomb

Dům byl zaminován. Střelnou zbraní byl zraněn jediný policista, ostatní zranění jdou na vrub granátům vojenské i domácí výroby. Těla banditů zůstávají v budově, do níž policisté dosud nevstoupili z obav před zaminováním.

Akce se účastnilo 38 policistů a deset pracovníků kriminálky. Policie se o gangu dověděla ve středu a rozhodla se k nočnímu zásahu.

Místo zůstává hermeticky uzavřeno

Jakmile se policisté přiblížili k budově, zasypala je palba z automatických zbraní a ruční granáty. Strážci zákona palbu opětovali. V domě vypukl požár a bylo slyšet výbuchy. Svědkové vypověděli, že střelba byla slyšet krátce před druhou hodinou ranní a poté po značné přestávce až ve tři hodiny. Prostor incidentu je nyní policií hermeticky uzavřen a objekt nelze ani zdálky fotografovat. V blízké škole v Magdalence dnes bylo zrušeno vyučování. 

Policii překvapil tak silný odpor

Na místo události přijel ministr vnitra Krzysztof Janik premiér Leszek Miller. Janik přiznal, že policie neočekávala tak silný odpor mafiánů. "Nenapadlo nás, že použijí granáty," řekl ministr novinářům. Naznačil, že gang byl podezřelý z jiné vraždy policisty, k níž došlo loni v březnu na předměstí Varšavy.

Předseda vlády Leszek Miller označil incident za "regulérní válku s organizovaným zločinem". "Tento boj je stále brutálnější, protože bandité volí jakékoli prostředky," dodal. Vyjádřil naději, že policie vyvodí z přestřelky závěry a bude lépe školit své zásahové jednotky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám