Hlavní obsah

Vanuatu vyhlásilo po ničivé bouři stav nouze

Úřady na souostroví Vanuatu vyhlásily stav nouze v souvislosti s tropickou bouří Pam, která toto tichomořské území zdevastovala. Potvrzeno bylo zatím osm obětí, jejich počet ale podle předpokladů vzroste, až se záchranáři dostanou na odlehlé ostrovy. Na souostroví byly vyslány první zásilky pomoci. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Spoušť, která zbyla po tropické bouři PamVideo: Reuters

 
Článek

„Vláda vyhlásila stav nouze na celém území,” sdělil agentuře AFP mluvčí úřadu pověřeného řešením katastrof Paulo Malatu. „V metropoli Port Vile je potvrzeno osm obětí a 20 zraněných,” dodal. Nepotvrzené zprávy hovoří o dalších 44 mrtvých na severovýchodních ostrovech souostroví.

Humanitární organizace Oxfam uvedla, že v hlavním městě souostroví cyklon poškodil až 90 procent domů. Vichr o rychlosti přesahující podle agentury Reuters 300 kilometrů za hodinu ničil lodě a úrodu a přerušil dodávky elektřiny a telekomunikační spojení, které nebylo doposud obnoveno.

„Naše telekomunikační linky stále nefungují. Nemáme informace z jiných míst než z metropole Port Vily,” řekl Malatu. „Postižení nyní nejvíce potřebují přístřešky, potraviny a hygienické potřeby,” dodal.

Bouře nejvyšší, páté kategorie přinesla do hlavního města Vanuatu rovněž záplavy. Na pobřeží narážely vlny o výšce až osm metrů. Podle svědků vypadá metropole jako po bombardování. Bez domova jsou tisíce lidí.

Jistou naději dodalo částečné znovuotevření letiště v Port Vile, kde bylo povoleno přistání prvního letu s humanitární pomocí. Jedná se o novozélandské vojenské letadlo s nákladem nepromokavých plachet a dalších nejnutnějších potřeb.

Také Austrálie již oznámila, že posílá dvě vojenská letadla, v nichž by měli být i lékaři a pátrací a záchranné týmy. „Balíček pomoci má hodnotu pěti miliónů australských dolarů (téměř 100 miliónů Kč),” prohlásila ministryně zahraničí Julia Bishopová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám