Hlavní obsah

EU by podle Mogheriniové mohla vyslat tým do Libye

– Riga

Evropská unie by mohla vyslat tým do Libye, aby sledoval dodržování případného příměří, nebo aby se podílel na ochraně místní základní infrastruktury, pokud by mírové rozhovory podporované OSN vedly k dohodě mezi soupeřícími frakcemi v zemi. Podle agentury Reuters to v pátek oznámila šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Šéfka diplomatické služby EU Federica Mogheriniová

Článek

"Začali jsme jednat o možných příspěvcích EU, o podpoře jakékoli možné dohody (v Libyi)," sdělila Mogheriniová na tiskové konferenci v lotyšském hlavním městě Rize po jednání ministrů zahraničí zemí EU.

To by mohlo zahrnovat "všechny možné formy podpory, včetně misí a operací," dodala.

Libyjské frakce vedly ve čtvrtek za podpory OSN jednání ve snaze ukončit konflikt, na jehož základě vzniklo v zemi dvojvládí. Hrozí, že se v Libyi rozhoří další občanská válka.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius upozornil na riziko, že by zemi bohatou na ropu ovládli islámští radikálové. "Dovedete si představit, co by to znamenalo, pokud by teroristická skupina převzala kontrolu nad zemí, jako je tato," řekl novinářům v Rize.

"Vždycky jsem říkala, že pokud bude zahájen politický proces, mezinárodní společenství a Evropská unie budou v první linii, pokud jde o připravenost jej podpořit všemi možnými prostředky," upozornila Mogheriniová.

Ministři zahraničí EU začali v pátek diskutovat o možnostech, jak v Libyi zasáhnout, a k tématu se vrátí na svém příštím zasedání v Bruselu 16. března, řekla Mogheriniová.

Realizace mise EU by musela být dohodnuta s Libyjci, zřejmě s vládou národní jednoty, s OSN a s klíčovými arabskými zeměmi, dodala Mogheriniová.

EU vytvořila v roce 2013 tým odborníků, který měl radit libyjským orgánům s kontrolou státních hranic. Ale zhoršující se bezpečnostní situace přinutila tým pracovat z Tuniska

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám