Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina se dohodly na zvýšení počtu pozorovatelů OBSE

Riga

Rusko a Ukrajina se dohodly na zdvojnásobení počtu pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří monitorují dodržování příměří na východní Ukrajině. Pozorovatelů bude nově 1000 namísto pěti set. Oznámil to v pátek německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v Rize, kde se konalo neformální jednání šéfů diplomacií zemí Evropské unie.

Foto: Francois Guillot, ČTK/AP

Ministr zahraničí spolkové republiky Německo Frank-Walter Steinmeier

Článek

Dohoda byla podle něj dojednána po schůzce vysokých představitelů Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v Berlíně. Steinmeir dodal, že pozorovatelé OBSE by nově měli získat přístup i do míst, kde jsou skladovány zbraně.

Už v pondělí odsouhlasili vedoucí představitelé Ruska, Německa a Francie návrh Ukrajiny, aby pozorovatelé OBSE pomáhali s realizací dohody o příměří na východě země, připomíná agentura Reuters.

Podle agentury AFP, která cituje z prohlášení německého ministerstva zahraničí, se Steinmeier a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov dohodli během telefonního rozhovoru na prodloužení mise OBSE.

Mandát OBSE na Ukrajině vyprší totiž 23. března a prodloužen může být pouze jednomyslným schválením. Pro posílení role OBSE na Ukrajině se v úterý vyslovili i americký prezident Barack Obama a čelní evropští představitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám