Hlavní obsah

AI: Rada bezpečnosti civilisty nechrání, u genocidy by členové neměli mít právo veta

– Londýn

Loňský rok byl tragický pro civilisty postižené válečnými konflikty, uvedla ve výroční zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Postihly milióny lidí a vlády ani mezinárodní organizace tomu nedokázaly nijak účinně zabránit. Navrhuje proto zbavit Radu bezpečnosti práva veta v případech genocidy.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Kouř po náletu syrského letectva na sklady zbraní radikálů na severu země

Článek

Reakce světa na násilné konflikty byla podle generálního tajemníka AI Salila Shettyho ostudná a neefektivní „Lidé trpěli barbarskými útoky a represemi, mezinárodní společenství nedostálo svým závazkům.“

Radě bezpečnosti OSN se nepodařilo vypořádat ani s těmi nejkrvavějšími konflikty, i když docházelo k páchání strašlivých zločinů na civilistech. Podle Shettyho „zoufale selhala“ při ochraně civilistů. Místo aby jim pomohla, pět stálých členů – Velká Británie, Čína, Francie, Rusko a Spojené státy používali své veto, aby „prosazovaly své politické nebo geopolitické zájmy nad (zájem) chránit civilisty“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prchající Ukrajinci ve svých vozech čekají v dlouhých kolonách na hranicích s RuskemVideo: Reuters

Amnesty proto vyzvala pět stálých členů RB, aby se vzdaly svých práv veta v případě genocidy a dalších hromadných zvěrstev.

„Mohlo by dojít ke změně pravidel hry. OSN by tak dala najevo, že chce pomoci chránit životy civilistů,” uvedl Shetty. Velké Británie Shettyho kritiku odmítla s tím, že nikdy nevetovala akci na ochranu civilistů

Záplava ohnisek napětí

Situace je kritická zejména v Sýrii a Iráku, násilí v masovém měřítku ale zažívali i obyvatelé Izraele, Palestiny, Ukrajiny či Nigérie. Ozbrojené skupiny se loni dopustily porušení lidských práv v nejméně 35 zemích světa, tedy přibližně v jedné pětině ze 160 zemí, které AI sledovala.

„V důsledku činnosti skupin jako Boko Haram, Islámský stát a Aš-Šabáb dochází k přelévání konfliktů přes hranice jednotlivých států. Další civilisté tak budou nuceni žít pod kontrolou kvazistátů, budou předmětem zneužívání, pronásledování a diskriminováni,” uvedla ředitelka výzkumu Amnesty International Anna Neistatová. AI varovala, že kvůli tomu letos uprchlíků přibyde.

AI upozornila na to, že v nejméně 18 zemích došlo k válečným zločinům. V 62 zemích justice poslala do vězení lidi, kteří uplatňovali své právo na svobodu projevu a shromažďování; 82 států podle organizace své občany mučilo nebo s nimi špatně zacházelo.

AI rovněž spočítala, že v 78 zemích platí zákony kriminalizující lidi kvůli jejich homosexuální orientaci a že ve 28 státech jsou zakázány potraty i v případě, kdy jde o důsledek znásilnění nebo kdy těhotenství ohrožuje život ženy.

Diskriminace Romů v ČR

V souhrnu týkajícím se České republiky se AI stejně jako v předchozích letech zaměřila zejména na diskriminaci romské menšiny.

Podle ní Česko dál segreguje romské žáky a brání jim v rovném přístupu ke vzdělání. Zpráva zmiňuje i rostoucí nepřátelství k muslimské komunitě a špatné zacházení s pacienty v psychiatrických léčebnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám