Hlavní obsah

Slovenská expremiérka Radičová bude radit Jourové

– Bratislava

Někdejší slovenská premiérka Iveta Radičová se stane poradkyní české eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví Věry Jourové. Evropská komise by ráda využila zvláště jejích zkušeností s bojem proti korupci, napsal v pondělí zpravodajský web sme.sk.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Iveta Radičová. Ilustrační snímek

Článek

Bývalá politička, která vedla slovenskou vládu v letech 2010 až 2012, se zapsala do povědomí veřejnosti především bojem za transparentní veřejnou správu a snahou o potírání korupce.

Právě zkušenosti s uplatňováním jejího programu nazvaného „Iniciativa pro otevřené vládnutí”, obsahujícího mimo jiné protikorupční opatření, by chtěla Evropská komise využít.

„Jde o jejich možné uplatnění na úrovni EU. Cílem je zvýšení vymahatelnosti práva, zlepšení podnikatelského prostředí, konkurenceschopnosti EU a ochrany spotřebitele,” řekla Radičová.

Související téma:

Foto: , Novinky

Radičová vedla slovenskou vládu jako členka středopravé strany SDKU-DS, její kabinet však skončil v první polovině čtyřletého funkčního období, když neúspěšně spojila hlasování o důvěře vládě se schválením slovenského příspěvku do záchranného fondu EU. Poté se z politiky zcela stáhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám