Hlavní obsah

Slovenský expremiér Mečiar měl StB donášet na Dubčeka

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar měl v minulosti donášet informace komunistické Státní bezpečnosti (StB) o Alexandru Dubčekovi. Tvrdí to nový slovenský list Denník N s odvoláním na výpovědi bývalých členů StB.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Článek

Mečiar měl být vědomým spolupracovníkem StB. To měli potvrdit svědci, kteří v 90. letech vypovídali v případu krádeže tajných spisů z Tisovy vily, někdejšího sídla státní bezpečnosti v Trenčíně.

Právě Mečiar byl podezřelý, že když se stal po roce 1989 slovenským ministrem vnitra, poslal do vily podřízeného, aby odtamtud vzal spisy, které o něm slovenská StB vedla.

Denník N získal vyšetřovací spis z archivu Ústavu paměti národa, jehož součástí jsou výpovědi svědků, kteří popisují kontakty Mečiara s StB.

Spolupráci s StB odmítá

„Co se dělo v okresu Trenčín s osobou Dubčeka, věděli jsme všechno. Na poradách jsem zpravidla neměl důvod ptát se majora Chlebana na zdroj informací, a proto jsem se ho ani v případě Dubčeka neptal, od koho to má. Ale bylo mi jasné, že zdrojem je Vladimír Mečiar,“ vypověděl 10. ledna 1992 Ján Patrnčiak, někdejší policejní náčelník v Trenčíně. Vladimír Chleban byl šéfem trenčínské StB.

List připomíná, že se Mečiar stal v lednu 1990 ministrem vnitra díky doporučení od Dubčeka. Z neznámého podnikového právníka firmy Skloobal Nemšová se stal vlivným členem vlády. Mečiar spolupráci s StB i donášení na Dubčeka odmítá. Přitom měl k němu blízko prostřednictvím svého kamaráda Vladimíra Krajčiho, Dubčekova švagra.

Z dokumentů v archivu StB někdo vytrhal stránky, které potvrzovaly Mečiarovu spolupráci. Federální bezpečnostní službě se je nikdy nepodařilo zrekonstruovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám