Hlavní obsah

Sebevražedná atentátnice na nádraží v Nigérii zabila nejméně deset lidí

Nigérie
Aktualizováno

Nejméně deset lidí zabila a dalších 30 zranila sebevražedná atentátnice, která se v neděli v Nigérii odpálila na autobusovém nádraží plném lidí ve městě Damaturu na severu země. Uvedla to tamní policie, která z útoku podezřívá islamisty.

Foto: Reuters

Ženy, které uprchly před Boko Haram.

Článek

Z nádraží zazněl silný výbuch a lidé v panice utíkali pryč, řekl agentuře Reuters jeden z očitých svědků. Oblast, kde k výbuchu došlo, je místem častých útoků islámských radikálů z nigerijského hnutí Boko Haram.

Organizace Boko Haram loni ovládla oblasti na severovýchodě Nigérie a chce v oblasti založit stát, který bude fungovat podle islámského práva. V bojích vyprovokovaných touto organizací již přišlo o život zhruba 10 tisíc lidí. Nigérie a sousední Čad, Kamerun a Niger postavily proti islamistům společný kontingent o síle 8700 mužů.

Přes veškeré úsilí afrických spojenců islamisté zemi dál terorizují. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan podle některých zahraničních komentářů nepřímo připustil, že není s to situaci zvládnout, když v pátek překvapivě požádal o pomoc i Spojené státy. Ty se k tomu nevyjádřily.

Reklama

Výběr článků

Načítám