Hlavní obsah

Obama: Pokud selže diplomacie, dodáme Ukrajině zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Možnost řešení ukrajinské krize vojenskou cestou byla vždy malá, Rusko má mohutnou armádu. Pokud ale diplomacie selže, je dodávka obranných zbraní Kyjevu možná, prohlásil v pondělí americký prezident Barack Obama po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Rozhodnutí ale zatím nepadlo, dodal.

Foto: Bpa, Reuters

Prezident USA Barack Obama při jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ve Washingtonu

Článek

K dodávkám zbraní ukrajinské vládě vyzývají američtí republikáni. Ve Washingtonu se podle amerických médií předpokládá, že konečné rozhodnutí o případných zbrojních dodávkách Kyjevu závisí na výsledku nynějších diplomatických konzultací, které by měly vyvrcholit středečním summitem v běloruském Minsku. Zúčastnit se ho mají nejvyšší představitelé Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska.

"Pracujeme dál na diplomatickém řešení, ale zároveň varujeme, že pokud Rusko bude pokračovat ve svém nynějším kurzu, který ničí ruské hospodářství, poškozuje ruský lid a má zároveň strašlivý dopad na Ukrajinu, izolace Ruska se jen prohloubí, a to politicky i ekonomicky," řekl Obama.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Jsme absolutně zajedno v názoru, že v 21. století nemůžeme nečinně stát a dopustit, aby se v Evropě překreslovaly hranice pod hlavněmi pušek," zdůraznil šéf Bílého domu.

Merkelová trvá na diplomatickém řešení

Merkelová řekla, že navzdory neúspěchům ve vyjednávání dál trvá na diplomatickém řešení a odmítá vojenské vyústění ukrajinské krize. "Spojenectví mezi Spojenými státy a Evropou zůstane pevné, i když spolu obě strany vždy nesouhlasí," prohlásila kancléřka. Nebude-li diplomacie ve vztahu s Ruskem fungovat, "budou muset Evropa a USA prozkoumat další možnosti," upozornila.

Německá kancléřka se důrazně postavila za zachování územní celistvosti Ukrajiny, což označila za klíčový problém jak ve vztahu k anektovanému Krymu, tak i k separatistickému povstání v Donbasu. "Pokud se zásady územní celistvosti vzdáme, neudržíme v Evropě mírový pořádek," varovala.

Angela Merkelová přijela do Washingtonu po intenzivním vyjednávání, které spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem v minulých dnech vedla v Kyjevě a v Moskvě. Předběžná ujednání, o nichž veřejnost nebyla zatím podrobněji informována, chtějí nejvyšší představitelé Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska dokončit na summitu v Minsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám