Hlavní obsah

Obě strany tvrdí, že neplatné referendum o homosexuálech je úspěch

Právo, Ivan Vilček, pm
Bratislava
Aktualizováno

Sobotní referendum o ochraně tradiční rodiny skončilo na Slovensku nezdarem. Hlasování se zúčastnilo jen 21,4 procenta voličů, přičemž podmínkou platnosti byla nadpoloviční účast. Plebiscitu se zúčastnilo 944 tisíc lidí ze 4,4 miliónu oprávněných voličů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Mluvčí nevládní organizace Aliance za rodinu (AzR) Anna Verešová odevzdala 7. února v Bratislavě svůj hlas.

Článek

Přes 90 procent zúčastněných podpořilo předložené otázky o tom, že manželstvím je pouze svazek muže a ženy, že gayové a lesby nemohou adoptovat děti a děti nemohou být nuceny k návštěvě sexuální výchovy na školách bez souhlasu rodičů.

Obě strany hodnotí tento výsledek pozitivně. Iniciátorem plebiscitu bylo občanské sdružení Aliance pro rodinu a její mluvčí Anton Chromík označil výsledky referenda za úžasné. „Výsledky jsou absolutně jednoznačné. Referendum mluví o těch, kteří přišli a ti, kteří nepřišli, na ty se nepřihlíží. Devadesát procent říká ano rodině, hovoří ano mámě a otci,“ uvedl Chromík.

Gaye a lesby může výsledek povzbudit 

Představitelka LGBT komunity Romana Schlesinger výsledky hlasování rovněž přivítala. „Je to pozitivní informace, která potvrzuje, že rodina je věc intimního a osobního charakteru, o níž lidé nechtějí hlasovat,“ reagovala na nedostatečnou účast.

Politolog Ján Baránek upozornil, že referendum se může obrátit proti jeho organizátorům. „Může se lehce stát, že LGBT komunita povzbuzena výsledky hlasování přijde s požadavkem na registrované partnerství,“ uvedl Baránek v televizi TA3.

Tisk: Těžká porážka pro Alianci

Podle deníku Sme utrpěla Aliance pro rodinu těžkou porážku. „Je to o něco méně, než debakl a o něco víc, než prohra rozdílem třídy. Slovensko se v sobotu vyjádřilo, že problém, kterým Aliance pro rodinu měsíce otravovala veřejný prostor, ho většinově nezajímá,“ konstatoval deník.

Deník Pravda zdůraznil, že pro organizátory skončilo hlasování debaklem. "Referendum svého cíle nedosáhlo nikoli těsně, ani ne jen čestnou prohrou,“ uvedl list. Server aktualne.sk označil sobotu za referendové fiasko. „Slováci hlasovali nohama,“ napsal server.

Denník N napsal, že referendem o rodině kulturní válka ani zdaleka nekončí, skončila prý jen jedna z bitev. "Vzhledem k tomu, že dříve než za tři roky se podobné hlasování konat nemůže, konflikt bude pokračovat ve formě pochodů či v parlamentu," soudí list.

Boj o nejnetolerantnější národ v regionu

Ohlasy na slovenské referendum znějí i z Polska. „Slováci ze všech sil bojovali v sobotu o to, aby porazili Poláky ve specifickém závodě o titul nejnetolerantnějšího národa a nejvíc homofobního národa v této části světa,“ napsal server Natemat.pl. Deník Rzeczpospolita v článku o referendu připomněl prohlášení jednoho ze slovenských římskokatolických kněží, který nezávisle na jeho výsledku požaduje „vyhnat perverzní osoby ze země“.

Nejnižší účast voličů zaznamenal Banskobystrický kraj (15,8%), naopak nejvyšší Prešovský kraj (32,3%). V Bratislavě dosáhla účast 16,3% voličů. Suverénně nejnižší účast kolem sedmi procent byla na jihu Slovenska v okresech Komárno a Dunajská Streda. Naopak nejvyšší účast 37 až 38 procent byla dosažena na severovýchodě Slovenska v okresech Stará Ľubovňa, Stropkov a Bardejov.

Reklama

Výběr článků

Načítám