Hlavní obsah

Rusku podle Putina nevyhovuje světový pořádek po rozpadu SSSR

Ruský prezident prohlásil, že jeho země čelí snaze zablokovat její rozvoj a zakonzervovat jednopolární svět v čele se Spojenými státy. Vladimir Putin zároveň podle agentury TASS zdůraznil, že taková situace Moskvě naprosto nevyhovuje. Podle jeho slov ale Rusko kvůli tomu nechystá válku.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při každoroční tiskové konferenci v Moskvě

Článek

„Válku, díky Bohu, nemáme. Ale zcela jasně existuje snaha zamezit různými prostředky našemu rozvoji, existuje snaha 'zmrazit' světový pořádek, který vznikl v posledních desetiletích po rozpadu Sovětského svazu a v jehož čele je jediný nepochybný vůdce, který jím chce zůstat. Chce jím zůstat ve víře, že on může vše a ti druzí mohou jen to, co on jim dovolí a co je v jeho zájmu,” řekl podle agentury Putin na sjezdu ruských odborářů.

„Takové uspořádání světa Rusku nikdy nebude vyhovovat,” zdůraznil. „Pokud se to někomu líbí, chce žít v podmínkách polookupace. My to ale dělat nebudeme. Nechystáme se ovšem s nikým válčit, chceme se všemi spolupracovat,” prohlásil ruský prezident.

„Nynější pokusy, které se odehrávají mimo jiné s pomocí takzvaných sankcí, v konečném výsledku podle mého názoru nikoho nepotěší... Ve vztahu k takové zemi, jako je ta naše, zcela určitě nemohou být efektivní, i když určitou škodu způsobí. To si musíme uvědomit a musíme zvyšovat úroveň naší suverenity, a to i v ekonomice,” řekl šéf Kremlu.

Pobaltí v ohrožení

Rusko je vystaveno sankcím ze strany Spojených států i Evropské unie kvůli svému přístupu k ukrajinské krizi. Zatímco Západ obviňuje Rusko, že morálně, materiálně i vojenskou silou podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, Moskva taková tvrzení odmítá jako nepodložená.

Bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Ramussen tento týden v rozhovoru poskytnutém listu The Daily Telegraph varoval, že Putin má nebezpečné ambice sahající za Ukrajinu: chce prý vyzkoušet rozhodnost Západu, pokud jde o Pobaltí. Skutečným cílem Kremlu je narušit solidaritu aliance a obnovit nadvládu Ruska ve východní Evropě, soudí Rasmuussen, podle něhož by Putin mohl provést hybridní útok na některý z pobaltských států, aby otestoval, zda se NATO zmobilizuje.

USA: Rusko válku na Ukrajině podporuje 

Americký viceprezdient Joe Biden řekl, že Rusko má na separatisty dostatečný vliv, aby je dokázalo zastavit, ale nevyužívá ho a naopak jim dodává bojové prostředky.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin příliš mnohokrát sliboval mír a dodal tanky, jednotky a zbraně. Proto budeme nadále podporovat bezpečnost Ukrajiny. Ne proto, že bychom chtěli válku, ale abychom jí umožnili bránit se," řekl Biden. Neupřesnil však, zda USA přistoupí k dodávkám zbraní ukrajinské armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám