Hlavní obsah

Ukrajinský prezident požádal Západ o vojenskou podporu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požádal v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci Západ o vojenskou podporu. Čím silnější podle něj bude obrana Ukrajiny, tím lepší bude její diplomatická pozice při jednání o zastavení bojů. Nedostatek zbraní vede k eskalaci konfliktu ze strany proruských separatistů, míní prezident.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Ukrajinská otázka nebude vyřešená, dokud lidé a politici v Evropě i jinde ve světě nerozhodnou poskytnout stálou podporu, která by zajistila ukrajinskou nezávislost politicky, ekonomicky, ale také vojensky," řekl Porošenko.

"Jsme nezávislý národ a máme právo chránit svůj lid. Nikdy jsme neporušili dohody z Minsku a nevedeme žádné útočné operace," doplnil s poukazem na zářijovou dohodu, která měla zajistit příměří na východě Ukrajiny, není ale dodržována.

Proti vojenskému řešení i dodávkám zbraní ukrajinské armádě se ale v sobotu vyslovila německá kancléřka Angela Merkelová. Dodávky zbraní z Česka na Ukrajinu také usnesením odmítla ČSSD. [celá zpráva]

Nedostatek zbraní prý vyvolává útoky

"Vím, že mnoho odborníků varovalo, že pokud získáme vojenskou podporu, vyvolá to další agresi. Ale je to naopak. Viděli jsme, že nedostatek obranného vybavení vyvolává útočné operace proti Ukrajině," řekl Porošenko. "Během konfliktu jsme prokázali, že nevyužijeme obranné vybavení k útoku. Čím silnější je naše obrana, tím přesvědčivější je náš diplomatický hlas," dodal.

Porošenko také apeloval na zastavení bojů. "Jsme připraveni k okamžitému příměří. Stejně by mělo být připraveno Rusko, a to bez předběžných podmínek," prohlásil. Zdůraznil také, že na ukrajinském území stále působí ruští vojáci a že separatisté používají ruskou vojenskou techniku.

Reklama

Související články

Praha neplánuje vyzbrojit Ukrajinu

Praha podobně jako další země NATO neplánuje vyzbrojovat Ukrajinu, vyplynulo to ze čtvrtečního vyjádření ministra obrany Martina Stropnického. Podobně jako on...

Výběr článků

Načítám