Hlavní obsah

Letadlu společnosti TransAsia vysadily oba motory, ukázaly záznamy z černých skříněk

• Aktualizováno

Letoun ATR-72 společnosti TransAsia Airways se zřítil u tchajwanské metropole Tchaj-peje kvůli poruše motorů. Oba motory měly vysadit hned po startu, ukazují data a rozhovory v pilotní kabině, které jsou zaznamenané v černých skříňkách. Počet obětí vzrostl podle nejnovější bilance úřadů na 35, osm lidí se stále pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vylovili černé skříňky Video: Reuters

 
Článek

Z údajů z černých skříněk je patrné, že pilot vyslal krátce po startu tísňové volání kvůli problémům s tahem motorů. Pouhých 37 vteřin po startu vysadil pravý motor a poté následovaly potíže s levým motorem.

Ten se pilot pokusil vypnout a znovu nastartovat, ale neuspěl. K tomu může dojít, když je přerušena dodávka paliva nebo když jsou problémy se spalováním, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace pádu letadla do řekyVideo: Reuters

„Na základě údajů, které máme k dispozici, můžeme konstatovat, že po jistou dobu neměly oba motory žádný tah,” prohlásil Thomas Wang, šéf tchajwanského úřadu pro leteckou bezpečnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič natočil padající letadloVideo: Reuters

Letadlo odstartovalo ve středu před 11.00 místního času z Tchaj-peje na tchajwanské souostroví Ťin-men. Brzy po startu se ale naklonilo na bok, po přeletu dálnice zavadilo o dálniční nadjezd a zřítilo se do řeky.

Při nehodě zemřelo podle posledních informací 35 lidí, 15 se podařilo zachránit. Mezi přeživšími je 14 cestujících a jedna stevardka. Nová bilance zahrnuje další čtyři těla, která dnes našly pátrací týmy na dně kalné řeky Ťi-lung, kam stroj společnosti TransAsia Airways spadl. Mrtvoly tří mužů a jedné ženy proud odnesl asi 50 metrů od místa neštěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám