Hlavní obsah

Putin přišel s protinávrhem, Ukrajina se bojí, že se velmoci dohodnou bez ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští představitelé se obávají, že by na východě země mohla vzniknout oblast, kterou by země neměla de facto pod kontrolou a ovládali by ji separatisté zavázaní Moskvě. Podle západních diplomatů o to usiluje ruský prezident Vladimir Putin, který předložil německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentovi Françoisovi Hollandovi vlastní mírový plán.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při každoroční tiskové konferenci v Moskvě

Článek

Podle ukrajinského poslance se v něm předpokládá, že politici budou jednat bez účasti Ukrajiny.

Merkelová a Hollande ve čtvrtek nečekaně přijeli na Ukrajinu s novým, zatím neveřejným plánem na příměří. Jednali o něm s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pátek o návrhu, který vychází z minských dohod, budou jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten přišel předem s protinávrhem.

Ruský protinávrh

O Putinově protinávrhu informoval americký ministr zahraničí John Kerry na společné tiskové konferenci s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem. Podle Kerryho obsahuje několik návrhů, ale ještě nebyl plně prozkoumán „Četli jsme tento text jenom dneska a ukázalo se, že jde o protinávrh,“ řekl Kerry s tím, že ho od Rusů dostali i oba evropští státníci.

O podobně plánu napsal list New York Times s odvoláním na diplomatický zdroj, který si nepřál být jmenován. Podle něj se Putin snaží změnit podobu minských dohod, kdy by rozšířil Kreml svůj vliv na Ukrajině a garantoval separatistům větší, a tudíž životaschopnější území, než jaké zmiňovaly dohody. Separatisté od jejich podpisu v září získali na 500 km2 území a odmítali se stáhnout za linii příměří stanovenou v Minsku.

„Není to mírový plán,“ řekl diplomat. „Je to plán vytvořit nové Podněstří nebo Abcházii na Ukrajině. Je to cynická snaha vymanit se ze všech závazků u Minsku.“

Podněstří je proruská enkláva v Moldavsku, kterou Kišiněv nekontroluje, Abcházie je odtržené území od Gruzie, které vyhlásilo samostatnost a Rusko ji uznalo.

Podle zdrojů německého listu Süddeutsche Zeitung plán Merkelové a Hollanda garantuje separatistům autonomii a větší území, Berlín to však odmítl jako nepravdu. [celá zpráva] I ruské zdroje ale spekulují, že nové dohody  garantují separatistům územní zisky.

O nás bez nás

Ukrajinský poslanec afghánského původu Mustaf Najem, který se v Mnichově zúčastní 51. ročníku mírové konference věnované letos hybridní válce na Ukrajině, uvedl, že oba státníci dostali plán už 4. února odpoledne. To by znamenalo, že s iniciativou přišel Kreml.

K dohodě by mělo podle něj dojít jen mezi evropskými představiteli a Moskvou. „Původní návrh byl předán jen Evropanům. Ruský prezident nabídl projednat plán o Ukrajině bez přítomnosti ukrajinských představitelů,“ řekl Najem podle Ukrajinské pravdy.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin ale popřel, že by země byla pod tlakem. Ve čtvrtek večer uvedl na Twitteru: „Dobrá schůzka v normandském formátu. Minské dohody jsou cestou k míru a územní celistvosti Ukrajiny. Probíraly se specifické kroky k zajištění implementace.“

Až na naléhání obou evropských politiků byl plán předán i Kyjevu, uvedl Najem s tím, že plán předal Putin ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám