Hlavní obsah

Řečtí politici narušují ustálenou módu rozhalenými košilemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Během prvních dnů fungování nové řecké vlády se mezi jejími představiteli a zástupci Evropské unie ukázaly rozdíly, které nevyvěraly ani tak z rozdílnosti názorů na záchranné úvěry a splátkové kalendáře jako z odlišného stylu oblékání. Řekům totiž nevoní tradiční obleky s kravatou, které nosí evropští politici.

Foto: Giannis Liakos, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) s ministrem financí Janisem Varufakisem

Článek

Téměř celý řecký kabinet, který byl jmenován minulý týden, přijal módní styl čtyřicetiletého premiéra Alexise Tsiprase. Ten vytrvale odmítá nosit kravatu, i když si jinak na sebe bere oblek.

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz pobaveně zatřásl Tsiprasovým otevřeným límcem, když byl minulý týden v Aténách přijat jako první z vysokých zahraničních představitelů.

Francouzský ministr financí Michel Sapin udělal podobné gesto o víkendu v Paříži, když s úsměvem uchopil široký pruhovaný šátek řeckého státního tajemníka pro finanční vztahy s EU Euklida Tsakalotose a přetáhl si ho přes krk a rameno.

 Italský premiér daroval Tsiprasovi kravatu

Italský premiér Matteo Renzi zašel ještě dál, když v úterý Tsiprasovi daroval kravatu. Řecký premiér údajně před vítěznými volbami slíbil, že si kravatu uváže, když dosáhne revize řeckých dluhů.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi dal Tsiprasovi jako dárek kravatu.

„Chceme podat Řecku pomocnou ruku, což neznamená, že vždy souhlasíme s tím, co říkáte. Ale jsme si jisti, že se Řecko dostane z krize, a když se to stane, rádi bychom, aby (řecký) premiér nosil italskou kravatu,” řekl Renzi, čímž vyvolal pobavený smích v řecké delegaci.

Pozdvižení vzbudila ovšem minulý týden i řecká vládní politička Zoi Konstantopuluová, která je navržena do čela parlamentu a jež se objevila na slavnostní přísaze v kanárkově žlutém kabátu v kombinaci s fuchsiovými kalhotami.

Zdaleka nejvýraznějším módním průkopníkem je ovšem v Řecku ministr financí Janis Varufakis. Tomuto třiapadesátiletému aktivnímu blogerovi s ostrým jazykem, kterého někteří viní až z arogance, se dostává v Řecku věhlasu takřka rockové hvězdy. A to jak díky oblékání ve volnočasovém stylu, tak kvůli původně konfrontačnímu stylu vůči věřitelům.

Varufakis jezdí na jednání na motorce s batohem na zádech. Nikdy nenosí kravatu, nikdy si nezastrčí košili do kalhot, často nosí sako s límcem nahoru a stále si nechává ruku v kapse, když se zdraví se zahraničními představiteli.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis přichází na setkání s britským ministrem financí Georgem Osbornem v Downing Street

Jeho pondělní příchod na setkání s britským ministrem financí Georgem Osbornem v Londýně vyvolal záplavu komentářů, od pozitivních po negativní. Varufakis se objevil na Downing Street v těsných černých kalhotách, tříčtvrteční černé zimní bundě a výrazné modré košili, která se mu poněkud napínala v knoflících.

Módní revoluce

„Z fototermínu na Downing Street bylo zřejmé, že jsme se stali svědky jakési módní revoluce,” napsala Imogen Foxová z deníku The Guardian. „Byl tam Osborne s vysoce nastavenou laťkou poté, co sám provedl revizi vlastního způsobu oblékání, s účesem Julia Caesara a s dobře padnoucím oblekem, když si potřásl rukou s mužem ve světle modré košili, hodící se spíše do pubu, a v bundě drogových dealerů ve stylu raných 90. let."

Varufakisův vzhled – a jeho počáteční střetnutí s nizozemským ministrem financí a šéfem ministrů financí eurozóny Jeroenem Dijsselbloemem z minulého týdne – jde ruku v ruce s postoji mnoha Řeků, kteří ho chválí za obnovu údajně ztracené důstojnosti v průběhu pěti let hořké finanční krize.

Fanouškovská facebooková stránka s názvem „V pro Varufakise", která byla založena přes víkend, už má více než 46 000 „lajků".

Když Varufakis zamířil po návštěvě Londýna do Říma, jeho styl oblékání nezůstal u Italů bez povšimnutí. „Aténský styl,” napsal do titulku s fotografií ze setkání řeckého ministra s Osbornem například přední italský deník La Repubblica. „To vypovídá o řecké touze nerespektovat žádné konvence," upozornil list.

Reklama

Výběr článků

Načítám