Hlavní obsah

Británie pravděpodobně povolí početí dětí s DNA tří osob

Londýn

Británie se pravděpodobně stane první zemí na světě, která povolí početí dětí s DNA od tří lidí: dvou žen a jednoho muže. V úterý schválili britští poslanci zákon, jehož cílem je zabránit přenosu genetických nemocí z matky na dítě. Předpokládá se, že text schválí i Sněmovna lordů. První dítě by se takto mohlo narodit už příští rok.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro bezprecedentní právní úpravu hlasovalo 382 členů Dolní sněmovny parlamentu, proti jich bylo 128, upřesnila BBC. Horní sněmovna má o zákonu jednat 23. února, přičemž podle agentury AFP je hlasování považováno za formalitu. Zákon veřejně podpořil i premiér a šéf konzervativců David Cameron.

Vláda označila možnost předejít přenášení vážných chorob z matek na jejich děti za "světlo na konci tunelu". Postup je ale ještě ve fázi zkoušení a v parlamentu vypukla před hlasováním živá debata mezi poslanci, kteří oceňují možnost rodit zdravější děti, a těmi, kteří se obávají, že to povede k manipulaci s geny s cílem "mít děti na míru".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nový vědecký postup, který byl vyvinut v Newcastlu, má pomoci ženám jako je Britka Sharon Bernardiová. Ta přišla podle BBC o všech svých sedm dětí kvůli dědičné nemoci, která se přenáší jen z matky a poškozuje mozek, svaly, srdce a oči potomků. V Británii se ročně narodí kolem 125 dětí s genetickou vadou, kterou jim předala matka.

Desetina DNA od dárkyně 

Postup, který britští poslanci podpořili, slučuje DNA dvou rodičů se zdravými útvary v buňkách druhé ženy-dárkyně, která zůstává v anonymitě. Výsledkem je, že dítě má desetinu procenta své DNA od druhé ženy, což podle vědců stačí k zamezení přenosu genetické choroby od biologické matky a přitom nijak nemění vzhled dítěte.

"Konečně jsme dospěli k rozhodující etapě, která dává ženám vzácnou možnost stát se matkou bez obavy, že jejich dítě bude trpět genetickou chorobou," řekl britský odborník na genetické choroby Robert Meadowcroft.

Po konečném schválení zákona ale nový postup nebude automaticky použit pro každou ženu v produktivním věku, která má podobný genetický problém a jejichž počet se odhaduje v Británii na 2500. Zájemkyně o unikátní zákrok budou muset požádat o vyjádření britský orgán pro bioetiku HFEA (Human fertilisation and embryology authority).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám