Hlavní obsah

Slovenští odboráři vyšli do ulic, poprvé protestovali proti prezidentovi

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bratislava zažila v úterý první protest před Prezidentským palácem od loňského zvolení Andreje Kisky do funkce hlavy státu. Asi tři stovky odborářů vyjádřily nesouhlas s tím, že Kiska vetoval novelu zákoníku práce.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest slovenských odborářů proti prezidentovi KiskoviVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Podlehl tlaku zaměstnavatelů,“ uvedl jeden z protestujících odborářů. Těm se nelíbí, že s nimi prezident nejednal, zatímco se zástupci zaměstnavatelů se sešel. Novela zákoníku práce má zpřísnit podmínky pro tzv. agenturní zaměstnávání.

„Agentury obcházejí zákon a stát přichází o sto miliónů eur ročně na daních, které agentury neplatí. To, že se pan prezident rozhodl novelu nepodepsat, je jeho právo, ale to, že nás nepřijal, v pořádku není,“ uvedl šéf odborového svazu Kovo Emil Machyna.

„Doufáme, že pan prezident bude chápat také potřeby lidí a nejen kapitálu,“ dodal odborářský předák.

Od Prezidentského paláce se odboráři vydali před parlament, kde vyzvali poslance, aby prezidentovo veto přehlasovali a zákoník práce schválili v původní podobě.

Vláda premiéra Roberta Fica chce novelou dosáhnout vyrovnání platových podmínek agenturních a interních zaměstnanců, pokud obě kategorie vykonávají stejnou nebo podobnou činnost. Zaměstnavatelé vyjádřili v této souvislosti obavy, že se jim nepřiměřeně zvýší náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám