Hlavní obsah

Na protiislámské demonstraci v Lipsku se sešlo 10 000 lidí

Lipsko/Berlín
Aktualizováno

V Lipsku na východě Německa ve středu večer demonstrovala místní odnož hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Na akci se postupně sešlo asi 10 000 lidí. V ulicích podle německých médií převažovali odpůrci hnutí, ve městě se konalo asi 19 protidemonstrací. Vedení Pegidy v Drážďanech, kde hnutí vzniklo, se zároveň od akce v Lipsku distancovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod Pegidy v LipskuVideo: Reuters

 
Článek

Lipská odnož Pegidy, která si říká Legida, původně ohlásila očekávanou účast 60 000 demonstrantů. Podle LVZ ale krátce před oficiálním začátkem demonstrace bylo na místě shromáždění jen 700 lidí, před sedmou hodinou večerní se jejich počet zhruba zdvojnásobil. Příchodu na místo bránili příznivcům Legidy i účastníci 19 protidemonstrací, které se v Lipsku konají. Na odpůrce islámu pokřikovali „zmizte odsud“.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Lidé protestují proti demonstraci Vlasteneckých Evropanů proti islamizaci Západu (Pegida) v Lipsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problémy na železnici

Příjezd demonstrantů zkomplikovaly i problémy na železnici. Podle společnosti Deutsche Bahn ve středu odpoledne neznámí útočníci na dvou místech poškodili zabezpečovací zařízení na hlavní trati z Drážďan do Lipska a vlaky musely být vedeny náhradní trasou. Neznámý žhář také poškodil kabelové vedení na hlavním nádraží v Lipsku, téměř polovinu kolejí kvůli tomu není možné využívat.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Lidé protestují proti demonstraci Vlasteneckých Evropanů proti islamizaci Západu (Pegida) v Lipsku.

Od demonstrace v Lipsku se distancovalo vedení Pegidy v Drážďanech. Učinilo tak, protože se zástupci Legidy odmítli zavázat k souboru požadavků, s nimiž drážďanské hnutí od počátku vystupuje.

„Nic z toho, co bude v Lipsku ve středu večer řečeno a požadováno, s námi není dohodnuto,“ zdůraznila v prohlášení na Facebooku mluvčí Pegidy Kathrin Oertelová. Vyjádřila obavy, že by události v Lipsku mohly být pro celé hnutí kontraproduktivní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám