Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci v Luhansku ustupují, prý před ruskými jednotkami

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinští vojáci v Luhanské oblasti ustupují, v noci na středu opustili zničené kontrolní stanoviště 31 a přesunuli se do opěrného bodu. Podle velitele praporu Donbas čelili útoku regulérních ruských jednotek. Jeho tvrzení ale není možné ověřit.

Foto: Reuters

Ukrajinské obrněné transportéry projíždějí Volnovachou.

Článek

„Síly ATO (Antiteroristické operace) zastavily postup ruských vojsk. Stalo se to mezi Zimohirjadem a Slovjanosrbskem,“ oznámil mluvčí operace ATO na východě Ukrajiny Andrij Lysenko.

„Navzdory všem dohodám byli ukrajinští vojáci na severu zóny ATO napadeni regulérními vojenskými jednotkami ozbrojených sil Ruské federace. Pokračují tvrdé boje v oblasti kontrolních stanovišť 29 a 31 na takzvané Bachmutské cestě,” popsal Lysenko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při střelbě v Sartaně u Mariupolu bylo zničeno 20 domůVideo: Reuters

O útocích ruských jednotek informoval velitel praporu Donbas Semen Semenčenko: „Nedaleko stanoviště 29 ve vesnici Žolobok zjistila rozvědka ve vzdálenosti menší než kilometr přítomnost ruských vojáků, regulérní ruskou armádu.“

Po útoku ústup

K 29. stanovišti se podle Semenčenka také začala přesunovat obrněná vozidla. Další zdroje z ukrajinské armády zmiňují těžkou techniku.

„Nepřítel přisunul značné množství dělostřeleckých prostředků, minimálně dvě dělostřelecké jednotky po 25 kusech řadových dělostřeleckých prostředků, zejména 122 mm houfnic D-30 a zhruba deset kusů raketových systémů,“ řekl analytik Dmytro Tymčuk.

„Tyto dělostřelecké skupiny mají za úkol ostřelovat ukrajinské jednotky nejen v přední linii, ale také v týlu,“ dodal Tymčuk.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pod náporem sil separatistů se nakonec museli ukrajinští vojáci stáhnout do nových pozic. Stanoviště 31 je skoro celé zničeno. Armáda se ho ale údajně pokusí znovu dobýt, přestože utrpěla ztráty: „Okolo 19. hodiny bylo sedm zraněných a jeden mrtvý,“ řekl Semenčenko. Zmínil také těžkou dělostřeleckou palbu ze strany separatistů. Ta podle jeho slov zasáhla zejména obce Trochizbenka, Ščastja, Stanica Luhanska a Krymske.

Foto: Reuters

Zničené letadlo na doněckém letišti

Obtížná je i situace na doněckém letišti. Tam separatisté zničili pomocí explozí vzletovou a přistávací dráhu. Také k letišti, kde se ukrajinské síly snaží udržet znovudobyté oblasti, byly přisunuty posily.

Povstalci oznámili, že při posledních bojích v Doněcku zemřelo pět civilistů a dalších 13 lidí, včetně dvou dětí, utrpělo zranění.

Podle Tymčuka aktivita protivníka zesílila mimo jiné ve směru na město Mariupol. Cílem intenzivní palby tam podle něj bylo odpoutat pozornost od přeskupování posílených jednotek separatistů.

Prezident Petro Porošenko mezitím ukončil návštěvu Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, které začalo ve středu. Podle prezidentova mluvčího se vrátil do Kyjeva kvůli „zhoršující se situaci” na východě země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám