Hlavní obsah

Zavražděný strážce šéfredaktora Charlie Hebdo působil několik let na Slovensku

– Bratislava
Právo, ivi

Policista Franck Brinsolaro (49), který chránil šéfredaktora satirického časopisu Charlie Hebdo Stéphana Charbonniera, působil v minulosti i na Slovensku. Oba muže zabili minulou středu v Paříži při útoku v redakci bratři Kouachiové.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Francouzští policejní důstojníci s rakví Francka Brinsolara

Článek

Brinsolaro vstoupil do řad policie ve svých osmnácti letech. „Na Slovensko ho vyslali krátce po vzniku samostatného státu, když Francie otevřela své velvyslanectví v Bratislavě,“ píše slovenský deník Pravda s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostního prostředí. Jeho úkolem byla ochrana ambasády.

V Bratislavě působil tři až čtyři roky. V té době se také seznámil s mladou Slovenkou, s níž údajně plánovali společnou budoucnost. „Když se Brinsolarovi blížil konec mise na Slovensku, jeho přítelkyně dala přednost tomu zůstat v rodné zemi, než aby následovala svou lásku do Francie,“ popsala známá ženy.

Foto: Francois Mori, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande policistu Francka Brinsolara posmrtně vyznamenal.

Pravda se rozhodla nezveřejnit jméno zmíněné Slovenky. Je už dlouho vdaná a má děti. Obtížně se prý vyrovnává se zprávami o vraždě bývalého přítele a chce se vyhnout zájmu médií.

Ochraňování měl v krvi

Brinsolara policie přidělila Charbonnierovi poté, co se začaly množit výhrůžky kvůli jeho práci pro Charlie Hebdo. Šéfredaktora doprovázel na každém kroku. V redakci, u známých i v restauracích.

„Opouštěl ho až před dveřmi jeho bytu,“ napsal deník Ouest France.

Osmatřicetiletá vdova Ingrid Brinsolarová říká, že její muž zbožňoval svou práci. „Byl to odvážný muž, který měl toto povolání velmi rád - ochraňování lidí měl v krvi,“ uvedla pro Ouest France.

Ingrid byla jeho druhou manželkou a měli spolu dvě malé děti. Rád prý sportoval a jezdil na motorce. Policistou je také jeho bratr Philippe, který v hodnosti kapitána slouží v Marseille.

Brinsolaro působil v minulosti v Afghánistánu i v Africe. Staral se o bezpečnost francouzských diplomatů i dalších významných osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám