Hlavní obsah

Kuba propustila na svobodu 53 politických vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kuba propustila na svobodu všech 53 politických vězňů, k jejichž osvobození se zavázala v historické dohodě o obnovení diplomatických styků s USA uzavřené koncem loňského roku. S odkazem na nejmenovaného vysokého člena americké administrativy o tom informují zahraniční tiskové agentury.

Foto: Reuters

Dvě z propuštěných disidentek Aide Gallardová (vlevo) a Sonia Garroová s kubánskou vlajkou v Havaně

Článek

První disidenti opustili brány kubánských věznic už začátkem ledna. Poslední političtí vězni, jejichž propuštění si Spojené státy vymínily jako jednu z podmínek ukončení více než půl století trvající blokády ostrova, se dostali na svobodu během uplynulého víkendu.

Ačkoli Kuba začala s propouštěním disidentů už po uzavření dohody, média spekulovala, že tamní představitelé svůj slib nakonec nedodrží a některá jména z amerického seznamu vězněných představitelů opozice při propouštění vynechají. To se nakonec nestalo.

Foto: Reuters

Propuštění disidenti při pochodu v Havaně. Zleva: Luis Diaz, David Gayselo, Miguel Tamayo, Vladimir Ortis, Aide Gallardová, Angel Casteyon, Sonia Garroová, Mario Hernandez, Rolando Reyes, Carlos Figueyda and Eugenio Hernandez

Na zlepšení vzájemných vztahů se loni v prosinci dohodli prezidenti Barack Obama a Raúl Castro. [celá zpráva]

Kuba se snaží hlavně docílit zrušení více než 50 let trvajícího amerického obchodního embarga, což by pomohlo její strádající ekonomice.

Prezident Obama sice naznačil ochotu blokádu zrušit, ale kongresmani, na jejichž rozhodnutí budoucnost embarga závisí, nejprve požadují demokratizaci poměrů v zemi.

Reklama

Související články

Washington nevylučuje návštěvu Castra

Spojené státy ve čtvrtek nevyloučily případnou návštěvu kubánského prezidenta Raúla Castra ve Washingtonu. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest podle agentury...

Výběr článků

Načítám