Hlavní obsah

Francie uctila minutou ticha v dešti oběti teroristického útoku

Paříž
Aktualizováno

Francie ve čtvrtek v poledne uctila za deštivého počasí minutou ticha oběti středečního atentátu na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Útok nepřežilo 12 lidí, Francie drží za mrtvé den smutku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie uctívá památku obětí středečního útokuVideo: Reuters

 
Článek

„Tento útok zasáhl srdce toho, co Francii definuje: svobodu a svobodu slova,“ řekl serveru Guardian 67letý Claude Bouris před katedrálou Notre Dame. Dodal, že celá země je otřesena.

Vlajky na státních budovách jsou staženy na půl žerdi. Zastavily se i vlaky metra, minutu ticha držely redakce mnoha listů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Place de la République v Paříži uctili minutou ticha oběti útokuVideo: Reuters

Před katedrálou, jejíž zvony vyzváněly umíráček, stály v dešti nehnutě stovky lidí. Spousta z nich držela titulní strany novin, které vyšly v černé barvě, jiní měli v rukou kytice. Někteří tiše plakali.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Minuta ticha za oběti teroristického útoku

Dva z podezřelých jsou stále na útěku, policie jim je v patách na severu Francie. Několik lidí z jejich okruhu bylo zatčeno.

Lidé zapalují svíčky

K sídlu týdeníku Charlie Hebdo přicházejí lidé s květinami a svíčkami. Týdeník má v pátek obdržet titul čestný občan Paříže a příští týden má vyjít jeho další číslo v miliónovém nákladu. [celá zpráva]

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Lidé nosí před budovu novin Charlie Hebdo květiny a zapalují svíčky za oběti atentátu.

Představitelé francouzské muslimské obce vyzvali muslimské věřící, aby se k akcím ostatních občanů připojili. V neděli se má konat v Paříži shromáždění, na které jsou pozváni politici včetně bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Lidé se shromáždili u vlakového nádraží Gare de Lyon v Paříži, kde drželi minutu ticha za oběti střelby na pařížskou kancelář satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám