Hlavní obsah

Japonská jakuza má problémy, chybí jí mládež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakuza, nechvalně proslulá japonská mafie, má problém – nedokáže do vojensky organizovaného podsvětí přivést tolik potřebnou novou krev. Jamaguči-gumi, největší syndikát sdružující na 13 tisíc členů, se proto pokusil vylepšit si nevalnou pověst prostřednictvím internetu a osmistránkové brožury.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční japonské tetování je mezi členy organizace populární.

Článek

V zemi vycházejícího slunce se brzy rozkřiklo, že internetové stránky sdružení „Odmítni drogy a očisti se“ ve skutečnosti provozuje mafiánský syndikát.

Internetová adresa mj. nabízí záběry členů spolku putujících na Nový rok se sklopenými hlavami do jedné z tradičních japonských svatyní. Hymna sdružení, která se objevila na YouTube, vychází z pohledu na svět označovaného jako ninkjó.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kult fyzicky a psychicky silných rytířů vychvaluje muže neúnavně zápasící s nespravedlností, kteří spatřují životní poslání v nezištné pomoci slabším.

Pouze 60 tisíc členů

„Jen a jen ninkjó, tak má žít opravdový muž. Cesta povinností a soucitu, náš sen uskutečníme utrpením,“ zpívá se v hymně protidrogového sdružení. Záběry zachycují i skupinu mužů uklízejících odpadky na březích řeky Toga poblíž hlavního stanu Jamaguči-gumi v Kóbe.

Brožura obsahuje básně, reportáže posilující image ve stylu Robina Hooda o tom, jak bossové podporují nemajetné, ale i návod, jak připravit náležitě tradiční zelený čaj.

Pronikavý úbytek členstva jakuzy dokládá statistika citovaná listem The Japan Times: loni poklesly její řady na historicky nejnižší úroveň – 60 tisíc. „V padesátých letech měla 180 tisíc členů, v roce 2006 ještě 90 tisíc,“ připomíná Hiromicu Suguman, někdejší policejní šéf.

Rychlejší než stát

Traduje se, že pokud neseděl zrovna ve vězení, Šinobu Cukasa (73), boss syndikátu, rozdával dětem v sousedství ústředí gangu v Kóbe novoroční kapesné v obálkách s logem klanu.

Když Kóbe postihlo 17. ledna 1995 ničivé zemětřesení, dokázal syndikát mnohem dříve než vláda reagovat na potřeby postižených a rozdával pokrývky, potraviny a pitnou vodu. Je veřejným tajemstvím, že díky této pomoci pak firmy propojené s klanem Jamaguči vydělaly nemalé peníze na vládou placených rekonstrukčních pracích.

Web sdružení „Odmítni drogy a očisti se“ ukazuje členy jakuzy, jak odstraňují důsledky ničivého zemětřesení, a až 14 metrů vysoké vlny tsunami, které udeřily v březnu 2011. Mnohem dříve, než se úřady vzpamatovaly, zločinecké syndikáty poslaly na zpustošený a šokovaný severovýchod země sedmdesát kamiónů s humanitární pomocí.

Zločinci, kteří se neskrývají

Přitom jakuza – ostatně stejně jako každá jiná struktura organizovaného zločinu kdekoli na světě – se zabývá rozsáhlou a pestrou ilegální činností, od prostituce a nepovolených heren, přes vymáhání výpalného či půjčování peněz za obrovské úroky až po zločiny bílých límečků, tedy bankéřů, finančníků a spekulantů.

Japonské pojetí se ale odlišuje tím, že jakuza není považována za podsvětí. Jednotlivé klany nikdy samy o sobě nestály mimo zákon – justice, pokud to už nešlo jinak, stíhala a trestala výhradně jednotlivé členy za konkrétní přečiny, jichž se sami dopustili či k nimž se namísto v žebříčku klanu výše postavených kolegů úřadům sami přihlásili.

Jméno dostala u karet
„Prokletá“ kombinace karet při hře ojčo-kabu je 8-9-0, což se v gamblerském slangu řekne ja-ku-za. Znamená to něco jako nejhorší z nejhorších, podle jiné verze dobro za nic.
Mafiáni – od pěšáků přes počítačové experty až po bosse – mají zakázáno krást, loupit se střelnou zbraní a znásilňovat.
Zisk za rok 2013 se odhaduje na 33 miliard dolarů (739 mld. Kč).
Přísaha nováčka zní: Následuji tě, otče, ohněm a krví, i když rodiče budou hladovět, nebo mě to bude stát život.
Podřizuje se třem zákonům: nesmí se dotknout ženy jiného člena, prozradit tajemství organizace a porušit loajalitu vůči gangu.
Mezi členy organizace je populární tradiční japonské tetování. Nechávají si pokrýt záda i hruď, ruce po zápěstí a nohy po kotníky. Typickými motivy jsou drak, květ, horská krajina či vířící moře.

Jakuza tak funguje jako výběrový pánský klub nebo sdružení a tak také na ni vláda pohlíží. Klany používají vlastní symboliku, vizitky, hlavičkový papír, obálky, bankovní konta, elektronickou poštu – jako jakákoliv jiná firma.

Výše postavení příslušníci jakuzy při nejrůznějších příležitostech rozdávají navštívenky, na nichž se chlubí funkcemi v charitativních organizacích.

„Web se pochopitelně nezmiňuje o zločinech gangu nebo o odvětvích, která ovládá. To není jejich účelem. Cílem je představit Jamaguči jako humanitární organizaci,“ připomněl britské televizi BBC americký novinář Jake Adelstein, vyhlášený znalec jakuzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám