Hlavní obsah

Putin podepsal zpřísnění trestů pro opilé řidiče

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal nový zákon, který výrazně zpřísňuje postih za opakované řízení v opilosti. Pokud podnapilý řidič bude během roku podruhé přistižen, už nepůjde o pouhý přestupek, ale o trestný čin. Přísnější tresty ale začnou opilým řidičům hrozit až od poloviny příštího roku.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Za samotné opakované řízení automobilu ve stavu alkoholového či narkotického opojení či za odmítnutí lékařského vyšetření se počítá s pokutou sahající od 200 000 do 300 000 rublů (od 75 000 po 113 000 Kč),” uvedla agentura TASS. Soudce ale může viníka potrestat i 480 hodinami veřejně prospěšných prací, anebo jej na dva roky poslat za mříže.

Pokud podroušený řidič zaviní dopravní nehodu, při které zahyne člověk, bude mu hrozit odnětí svobody od dvou do sedmi let. Když budou mrtví dva a více, zvýší se možný trest na čtyři až devět let za mřížemi.

V současnosti v Rusku za opileckou jízdu hrozí jen pokuta 30 000 rublů (asi 11 000 Kč) a ztráta řidičského průkazu na nejvýše dva roky. V případě opakovaného přestupku se pokuta zvyšuje na 50 000 rublů (asi 19 000 Kč) a odnětí řidičáku na tři roky.

Nový zákon začne platit od 1. července 2015. Podle některých expertů hrozba přísnějšího postihu sotva zastraší opilce na silnicích, ale jen prohloubí korupci v dopravní policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám