Hlavní obsah

MMF se prý špatnou politikou podílí na potížích s ebolou

Mezinárodní měnový fond (MMF) a jeho dlouhodobě špatná politika v Libérii, Guineji a Sierra Leone, nese vinu za šíření eboly v těchto zemích. Tvrdí to vědci z Cambridgeské univerzity. MMF operuje v této části Afriky už 20 let jako jeden z poskytovatelů půjček, které jsou podle jejich slov spojovány s podmínkami, jež přispěly k současnému špatnému stavu zdravotního systému ve všech postižených zemích.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová

Článek

"Jde o politiku volného trhu, která nefunguje dobře ve zdravotnictví a medicíně,“ tvrdí jeden z autorů studie Lawrence King.  MMF podle něj tlačí země v těchto státech k omezování počtu zaměstnanců, kteří jsou placeni ze státních peněz. „Vyplývá z toho, že k těmto lidem patří i lékaři a ošetřovatelé, protože ty neplatí soukromý sektor. I když peníze pro lékaře a ošetřovatele jsou, nemohou být zaměstnáni, jelikož to odporuje podmínkám MMF. A to v těchto zemích značně oslabilo zdravotní systém," tvrdí King.

Také další z autorů Alexander Kentikelenis je přesvědčen, že "MMF se svou politikou podílí na podfinancování zdravotního systému zemí postižených ebolou".

MMF ale na svou obhajobu tvrdí, že se v minulém desetiletí zdravotnictví v zemích subsaharské Afriky významně zlepšilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám