Hlavní obsah

Egypt zakázal velkofilm Exodus: Bohové a králové

Egyptské úřady zakázaly promítání nového hollywoodského velkofilmu Exodus: Bohové a králové, který podle nich obsahuje historické nepřesnosti. Uvedla to stanice BBC. Historické drama, které v koprodukci Británie, USA a Španělska natočil režisér Ridley Scott, se ve čtvrtek začalo promítat i v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Producentka Giannina Facio a režisér Ridley Scott

Článek

Egyptští cenzoři snímku především vyčítají, že přisuzuje Židům vybudování pyramid a že se podle něj Rudé moře neotevřelo díky zázraku, ale vlivem zemětřesení. "Jedná se o jasně sionistický film. Představuje historii z pohledu sionismu a obsahuje nepravdivé historické skutečnosti," řekl agentuře AFP představitel egyptského ministerstva kultury.

Hrdiny snímku jsou egyptský faraon Ramses a Mojžíš, nalezenec, který se stal legendou. Vyrostli jako bratři, ale stali se z nich nepřátelé, když se Mojžíšovi zjevil "jiný" Bůh a pověřil ho, aby vysvobodil svůj židovský lid z egyptského otroctví a přivedl přes Rudé moře do zaslíbené země.

Natočení filmu Exodus: Bohové a králové, v němž hrají Christian Bale, Joel Edgerton, Aaron Paul, Sigourney Weaverová, Ben Kingsley a John Turturro, stálo 140 miliónů dolarů (3,2 miliardy Kč). Za první víkend promítání vydělal 24,5 miliónu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám