Hlavní obsah

Další Bush chce do Bílého domu, kandidaturu zvažuje Jeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Syn amerického exprezidenta George Bushe staršího Jeb Bush se chce za republikány ucházet o prezidentskou nominaci pro volby plánované na rok 2016. Bývalý guvernér Floridy to ve středu oznámil na svém twitterovém účtu. Definitivní rozhodnutí padne podle Bushe v příštím roce.

Foto: ČTK/AP

Jeb Bush

Článek

Jednašedesátiletý politik, o jehož možných prezidentských ambicích se již v USA nejednou hovořilo, učinil dosud nejzřetelnější krok na cestě k souboji o Bílý dům.

"S velkou radostí mohu oznámit, že hodlám aktivně zkoumat možnost ucházet se o (post) prezidenta Spojených států," napsal ve středu mladší bratr dalšího z bývalých šéfů Bílého domu George Bushe mladšího. Tento krok prý vyplynul z debaty o budoucnosti USA, na níž došlo během rodinné večeře s dalšími členy klanu Bushů na Den díkůvzdání.

Než ale v příštím roce oznámí své definitivní rozhodnutí, chce nejprve začít shánět podporu pro případnou kampaň. Zda bude kandidovat, záleží na tom, jak úspěšný bude nábor příznivců a finančních zdrojů. Na tom chce Jeb Bush pracovat od ledna.

Bush je jedním z více než desítky potenciálních republikánských kandidátů, kteří mohou usilovat o to, aby se Bílý dům po osmi letech vlády Baracka Obamy vrátil do rukou konzervativní strany. Dosud posledním republikánským prezidentem byl do roku 2009 právě jeho bratr George.

Reklama

Související články

George Bush: Můj bratr by byl dobrý prezident

Bývalý americký prezident George W. Bush si přeje, aby v příštích volbách za dva roky kandidoval do nejvyššího úřadu jeho mladší bratr Jeb. Ten v současnosti...

Výběr článků

Načítám